Ghiseul Bancar

La ce banca sa-mi fac un card pentru incasarea alocatiei copilului?

Topul celor mai ieftine carduri de debit

“La ce banca sa-i fac un card copilului, pe care sa incaseze alocatia? Care sunt comisioanele pentru un astfel de card?” intreaba un cititor.

Pentru a-i putea oferi un raspuns, am comparat un numar de 11 comisioane pentru utilizarea unui card de debit din oferta celor 20 de banci romanesti care ofera servicii persoanelor fizice.

E important de precizat ca aceste comisioane sunt valabile in conditii standard, adica normale, fara vreo conditie, oferta speciala sau in cadrul unui pachet de servicii, cum ar fi incasarea salariului sau a unei anumite sume de bani, in fiecare luna, pe respectivul card, sau efectuarea de plati cu cardul sau online.

Cele mai mari comisioane percepute de banci la utilizarea unui card sunt cele pentru retragerile de bani de la ATM-urile altor banci decat cele eminte ale cardurilor. Comisionul standard in acest caz este 0,5% din suma retrasa, plus 2,5 lei, insa poate fi dublu (1% plus 5 lei) la unele banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ProCredit Bank, Banca Feroviara.

Unele banci insa nu-si taxeaza clientii atunci cand retrag banii de pe card, fie de la propriile ATM-uri, fie de la alte banci. Este cazul CEC Bank si Alior Bank.

Alte patru banci, si anume Banca Transilvania (BT), BCR, Libra Bank si ProCredit Bank, au comision 0 doar pentru retragerile de bani de la bancomatele proprii.

Restul bancilor aplica un comision mediu de 0,2% pentru retragerile de numerar de pe cardurile emise de ele, la propriile bancomate.

Alt comision important pentru un card este cel de administrare lunara a contului aferent cardului.

Exista doar trei banci (BT, Libra Bank si Banca Feroviara) care ofera un cont gratuit, in conditii standard, nu speciale sau in cadrul unor pachete.

Al treilea comision important este cel pentru incasarea banilor pe card. Incasarile dintr-un cont al aceleiasi banci sunt in general gratuite, insa pentru incasarile din conturile altor banci, inclusiv din conturile Trezoreriei statului, cum este cazul alocatiei pentru copil, comisioanele pot ajunge si la 5 lei pentru fiecare incasare, ca la Raiffeisen Bank.

Cel mai ieftin card este la CEC Bank, iar cel mai scump la Credit Agricole

Insumate cele 11 comisioane, aplicate in cazul unei sume de 1.000 de lei utilizata pe card, ajungem la un total de 8 lei in cazul celui mai ieftin card, emis de CEC Bank, care este de peste 10 ori mai ieftin decat cel mai scump, emis de Credit Agricole.

In top 3 al celor mai ieftine carduri de debit se mai afla cele ale Alior Bank, cu 13 lei, si Garanti Bank, cu 20,5 lei.

Printre cele mai scumpe carduri se mai regasesc cele emise de Raiffeisen Bank si BRD. (vezi tabelul)