Ghiseul Bancar

Legile Zamfir-Piperea privind plafonarea dobanzilor la credite, reducerea datoriilor la firmele de recuperare creante si impiedicarea executarilor silite, contestate la Curtea Constitutionala

Legile Zamfir-Piperea privind plafonarea dobanzilor la credite, reducerea datoriilor la firmele de recuperare creante si impiedicarea executarilor silite, contestate la Curtea Constitutionala

Trei legi initiate de fostul deputat PNL, Daniel Zamfir, ulterior transferat la ALDE, care vizeaza plafonarea dobanzilor la credite, limitarea datoriilor la firmele de recuperare creante, precum si impiedicarea executarilor silite, adoptate recent de Parlament, odata cu taxa pe banci, au fost contestate la Curtea Constitutionala (CCR) tocmai de fostul partid al lui Zamfir, PNL.

Zamfir este un apropiat la avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de denigrarea acestora si de decredibilizarea sistemului financiar bancar.

Cele trei legi sesizate la CCR sunt:

- Legea pentru completarea OG nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (plafonarea dobanzilor la credite)

- Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing (contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii), precum și pentru completarea art. 120 din OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului (contractele de credit nu mai sunt titluri executorii)

- Legea pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (reducerea datoriilor la firmele de recuperare creante).

Legile sunt în mod vădit neconstituționale, în ansamblul lor, întrucât au fost adoptate prin încălcarea procedurii legislative, respectiv fără consultarea obligatorie a Consiliului Economic și Social și obținerea avizului acestui for, se arata intr-un comunicat al PNL, citat de Agerpres.

PNL mai spune ca la adoptarea acestor legi au fost încălcate rigori elementare de reglementare în privința justificării normelor propuse spre adoptare ori corelarea acestora cu reglementări aflate deja în legislația în vigoare, în mod deosebit cu cele aflate în contradicție.

Intre argumentele de neconstituționalitate se numără plafonarea dobânzilor pentru credite ipotecare sau imobiliare, fără a se putea distinge la ce bază se raportează procentul de plafonare a dobânzii.

"Totodată, reglementarea propusă înfrânge principiile constituționale referitoare la libertatea economică, libertatea contractuală, libera concurență, dreptul la proprietate privată și economia liberă de piață. În mod efectiv este încălcată Directiva UE 1993/13 în materia protecției consumatorilor, care sancționează clauzele abuzive în contractele dintre consumatori și profesioniști. De asemenea, soluțiile juridice promovate sunt de natură a genera situații absurde în care chiar consumatorii creditelor riscă să fie prejudiciați în urma mecanismului financiar introdus prin modificările legislative, respectiv de a fi puși în situația de a rambursa integral valoarea creditului înainte de scadență", conform comunicatului PNL.

Liberalii susțin că în cazul contractelor de leasing este afectat dreptul de proprietate al persoanei care deține bunul dat în folosință unei alte persoane, întrucât este eliminat caracterul executoriu al contractului încheiat și, implicit, posibilitatea recuperării bunului asupra căruia deține dreptul de proprietate.

"În plus, este instituit un regim discriminatoriu, împotriva reglementărilor constituționale, în cadrul aceleiași categorii de persoane fizice/ juridice care sunt titulari ai unor creanțe. Astfel, este restrâns fără nicio rațiune dreptul de a recupera creanța dobândită prin cesiune de la o instituție de credit cedentă, fiind impus un regim juridic al proprietății asupra creanței diferit de la un titular la altul, în funcție de modul de dobândire a respectivei creanțe", mai arată PNL.

PNL mai mentioneaza ca alături de alte partide din Opoziție a sesizat Curtea Constituțională și legat de alte acte normative, adoptate la finalul sesiunii parlamentare, precum Legea pensiilor, Legea de adoptare a Ordonanței Guvernului 4/2017 privind suprataxarea contractelor part-time, Legea de adoptare a Ordonanței Guvernului 90/2018 din domeniul Justiției, Legea privind combaterea evaziunii fiscale în forma propusă de un deputat PSD și Legea privind anularea unor infracțiuni din domeniul construcțiilor.