Ghiseul Bancar

Curtea de Conturi pierde definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015

Curtea de Conturi pierde definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015

Curtea de Conturi a pierdut definit, la Inalta Curte de Casatie, procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, pe care a acuzat-o ca a acordat ilegal prima de stat in valoare de pana la 25% pe an din economiile clientilor, astfel ca acestia isi vor putea primi banii aferenti primei de stat, blocati din 2015.

Cele doua banci pentru locuinte din Romania (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) au fost acuzate de Curtea de Conturi, in urma unui control desfasurat la finalul anului 2015, ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite imobiliare, conform scopului OUG 99 din 2006 privind functionarea acestor banci speciale.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

Prima de stat de 25% pe an din valoarea economiilor clientilor depuse la bancile pentru locuinte ar fi trebuit acordata de banci doar daca prima ar fi fost utilizata in domeniul locativ, a sustinut Curtea de Conturi, invocand prevederile OUG 99/2006, potrivit careia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.

Prevederea legala era insa neclara, intrucat nu spunea clar daca trebuie sau nu justificata prima de stat sau aceasta se considera a face parte din suma economisita, cum au interpretat bancile.

Curtea de Conturi a considerat ca prima de stat ar fi trebuit justificata in scop locativ, in timp ce bancile au sustinut contrariul, motiv pentru care au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au obtinut castig de cauza atat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte, printr-o decizie definitiva pronunta in 3 octombrie, in urma recursului facut de Curtea de Conturi.

Decizia nr.3111 a Inaltei Curti: “Respinge recursul declarat de pârâta Curtea de Conturi a României împotriva sentinței nr. 1227 din 12 aprilie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București – secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 3 octombrie 2018.”

Efectul deciziei 

Efectul deciziei definitive a instantei supreme este ca prima de stat va putea fi deblocata si incasata de clientii BCR Banca pentru Locuinte, precum si de clientii Raiffeisen, fiind vorba de aceeasi cauza, astfel ca este de asteptat o decizie asemenatoare si in cazul acestei banci.

Ministerul Dezvoltarii a blocat virarea primei de stat clientilor celor doua banci, dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015, insa acum va trebui sa achite sumele restante.

De asemenea, cele doua banci nu au mai incheiat noi contracte, asteptand decizia justitiei.

Intre timp, legea bancilor pentru locuinte a fost modificata de Parlament si prevede explicit obligatia clientilor bancilor pentru locuinte de utiliza prima de stat pentru scopuri locative.

Mai exact, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienților li se pune la dispoziție soldul economisit, la solicitarea 6 acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceștia au obligația ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puțin echivalente cu cuantumul primei de stat și a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puțin echivalente cu cuantumul primei de stat și a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienții băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziție clientului și se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.”

Ramane de vazut, acum, ce se va intampla dupa ce bancile pentru locuinte au castigat procesul cu Curtea de Conturi si in contextul noii legi: daca in privinta legalitatii acordarii primei de stat pana in 2015 lucrurile sunt clare, iar clientii trebuie sa-si primeasca aceasta prima, intrebarea e cat de atractiva va mai fi de acum inainte aceasta prima, in conditiile in care noua lege impune explicit ca trebuie justificata pentru investitii locative, asadar nu mai poate reprezenta doar un mijloc de economisire atragator, ca in trecut.

In mod clar, cele doua banci vor trebui sa-si reconsidere strategiile de dezvoltare si vanzare a acestui produs dezvoltata in tarile germanice, cunoscut sub denumirea de bauspar (economisire-creditare), care, pana la urma, reprezinta o alternativa sanatoasa de economisire pe termen lung, in vederea obtinerii unui imprumut imobiliar avantajos, cu dobanda mica si fixa.

BCR preciza, dupa castigarea procesului la Curtea de Apel Bucuresti, ca respectiva decizie "sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania, astfel incat acest sistem sa poata contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale Romanilor". (vezi aici detalii)