Ghiseul Bancar

Creditele de consum din Romania sunt mai ieftine decat in Ungaria, in ciuda cresterii ROBOR

Creditele de consum din Romania sunt mai ieftine decat in Ungaria, in ciuda cresterii ROBOR

Dobanda de politica monetara din Ungaria este doar 0,9%, desi inflatia a urcat la 3,4%, iar ROBOR-ul lor la 3 luni (BUBOR) are un nivel de doar 0,26%, dar cu toate acestea dobanda la creditele de consum se mentine la peste 12% pe an, conform datelor statistice ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Comparativ, in Romania, dobanda de referinta a bancii centrale este 2,5%, cu 1,5 puncte mai mare decat in Ungaria, ROBOR la 3 luni este 3,30%, cu trei puncte peste cel din Ugaria, dar cu toate acestea dobanda medie la creditele de consum este doar 10%, cu doua puncte mai mica.

Si asta in ciuda faptului ca pe parcursul ultimului an dobanda la credite a crescut cu un punct, dupa ce ROBOR a urcat, la randul sau, cu peste trei puncte, iar BNR a majorat rata de referinta de trei ori in acest an, de la 1,75% la 2,5%.

La creditele ipotecare, in schimb, cresterea dobanzii este mult mai pronuntata in Romania: de la 3,5% in vara anului trecut a ajuns la 5% in prezent, asadar cu 1,5 puncte procentuale. Asta in principal din cauza creditelor Prima Casa, a caror dobanda este indexata la evolutia ROBOR la 3 luni, care a crescut cu peste trei puncte in ultimul an.