Ghiseul Bancar

Costul unui cont curent pentru firme la Raiffeisen este dublu fata de ING

BT are cele mai mari comisioane pentru incasari si plati

Cele mai mici comisioane pentru operatiunile aferente un cont detinut de firme le gasim la ING, iar cele mai mari la Raiffeisen Bank, rezulta din analiza unui numar de 19 tipuri de comisioane si operatiuni bancare practicate de cele mai mari sapte banci romanesti: BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC si ING.

Astfel, cele 19 comisioane standard insumate se ridica la 151 de lei lunar la ING Bank, in timp ce la Raiffeisen costul acestora se dubleaza, pana la 295 de lei.

Exista diferente foarte mari intre comisioanele standard, nu cele din diverse pachete de cont, practicate de cele doua banci: de exemplu, comisionul lunar de administrare a unui cont la Raiffeisen este 20 de lei, iar abonamentul la internet banking este 40 de lei lunar, plus 5 lei pentru mobile banking, cele trei comisioane fiind 0 la ING.

De asemenea, Raiffeisen isi taxeaza clientii cu 1 leu pentru incasarile intrabancare si 4,51 lei pentru incasarile interbancare, ambele comisioane fiind 0 la ING.

Cele 19 comisioane luate in calcul, la cea mai ridicata valoare, sunt urmatoarele:

1. Administrare cont curent
2. Emitere/administrare card de debit
3. Retrageri numerar la ATM propriu
4. Retragere numerar la ATM-urile altor banci din Romania 
5. Retragere numerar la ATM-urile altor banci din strainatate
6. Abonament internet banking
7. Abonament mobile banking
8. Plati intrabancare online in lei
9. Plati interbancare online in lei
10. Plati intrabancare online in valuta
11. Plati interbancare online in valuta
12. Plati intrabancare la cecuri si bilete la ordin
13. Plati interbancare la cecuri si bilete la ordin
14. Incasari intrabancare in lei
15. Incasari interbancare in lei
16. Incasari in valuta
17. Incasari intrabancare la cecuri si bilete la ordin
18. Incasari interbancare la cecuri si bilete la ordin
19. Alerte SMS

Restul bancilor luate in calcul (BCR, BRD, BT si Unicredit) au comisioane comparabile: 220 lei lunar la BRD, 231 lei la BT, 235 lei la Unicredit, 239 lei la CEC Bank si 240 lei la BCR.

Cel mai mare comision de administare a unui cont este la Unicredit: 10 euro, adica in jur de 45 de lei, comparativ cu 0 la ING si 24 de lei la BRD.

In schimb, Unicredit, alaturi de BT, au cele mai mici comisioane la retragerile de numerar la ATM-urile proprii: 0,2%, comparativ cu 0,5% la BRD, care este cele mai ridicat.

Pentru retragerile de numerar la ATM-urile altor banci, cel mai ieftin este la ING si BT: 0,5% plus 2,5 lei, iar cel mai scump la BCR: 1% plus 5,5 lei.

Cardurile business ale ING sunt cele mai scumpe pentru retragerile de numerar la bancomatele bancilor din strainatate: 2% plus 17 lei, comparativ cu 1% plus 1,5 lei la BT.

In privinta abonamentelor la serviciile bancre online internet si mobile banking, la ING si BCR sunt gratuite, pe cand la Unicredit ajung la 20 de euro lunar.

BT are cele mai mari comisioane pentru incasari si plati

Comisionul la platile online intrabancare in lei (intre conturile aceleiasi banci) este 0 la CEC Bank, Unicredit si BRD, dar ajunge la 7,5 lei la BT.

In cazul platilor interbancare (intre conturile a doua banci diferite) online in lei, cele mai mici comisioane le gasim la CEC Bank (intre 3 si 9 lei, in functie de valoarea platii), iar cele mai ridicate la BCR: intre 4,51 si 18 lei.

La platile in valuta, cel mai mic comision este la Unicredit (0,1% minim 10 euro), iar cele mai ridicate la BCR si Raiffeisen (0,15%, minim 25 euro).

Pentru incasarile intrabancare de bani in cont, doar trebi banci isi taxeaza clientii: BCR, Raiffeisen si BT, aceasta din urma avand cele mai ridicate comisioane, de pana la opt lei.

Si la incasarile interbancare BT are cel mai ridicat comision, de pana la 18 lei, fata de 0 la ING si Unicredit.