Ghiseul Bancar

Raiffeisen Bank ascunde ca a anulat provizioanele pentru darea in plata si si-a majorat astfel profitul cu 46%

Raiffeisen Bank este una dintre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), asa incat este posibil sa aiba destul de multi clienti care au apelat la legea darii in plata pentru a obtine o reducere a ratelor lunare.

Raiffeisen Bank si-a anulat aproape toate provizioanele pentru darea in plata constituite anul trecut, astfel ca si-a majorat substantial profitul, cu 46% in primul semestru din acest an, insa banca nu mentioneaza acest lucru in comunicatul de presa privind rezultatele financiare, in care se spune ca “profitul net a inregistrat o usoara crestere, de 2%, excluzand evenimentele nerecurente”.

Dar daca luam in calcul si “evenimentele nerecurente”, aflam ca Raiffeisen Bank a anulat provizioane pentru riscul de credit aferent legii privind darea in plata in valoare de 22 milioane euro, din totalul de 27 milioane euro cate au fost constituite anul trecut, astfel ca banca si-a majorat profitul brut cu 44% in prima jumatate din acest an, la 65 de milioane euro, din care a platit impozit pe profit de 10 milioane euro (16%), astfel ca a ramas cu un profit net de 55 milioane euro, mai mare cu 46% fata de prima jumatate din 2016.

Raiffeisen Bank este una dintre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), asa incat este posibil sa aiba destul de multi clienti care au apelat la legea darii in plata pentru a obtine o reducere a ratelor lunare.

Daca Raiffeisen si-a anulat provizioanele pentru darea in plata, inseamna ca banca nu se asteapta ca foarte multi clienti sa dea banca in judecata pe baza Legii 77/2016 privind darea in plata, cum presupunea anul trecut. 

Reversarea de provizioane pentru darea in plata a fost dezvaluita in raportul bancii-mama din Austria, insa banca locala le-a ascuns, in comunicatul de presa fiind prezentate rezultatele doar “excluzand efectul unor evenimente recurente (darea in plata si campania de conversie a creditelor denominate in CHF)”, nu si rezultatele reale, fara excluderea evenimentelor nerecurente.

Volumul total de provizioane pentru riscul de credit a scazut astfel la 46 milioane euro in iunie 2017, de la 77 milioane euro la finalul lui 2016, dar se mentine peste nivelul din prima jumatate a anului precedent, de 26 milioane euro.

In comunicatul de presa, Raiffeisen mentioneaza doar ca provizioanele pentru credite, fara darea in plata si conversia creditelor in CHF, au scazut de la 26 la 20 milioane euro, ceea ce inseamna ca exista provizioane de aproximativ 25 milioane de euro alocate pentru programul de conversie a creditelor in franci elvetieni.

Responsabilii cu comunicarea ai Raiffeisen Bank nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro pe aceasta tema.

Raiffeisen Bank a continuat si in acest an sa inchida unitati, iar numarul clientilor este in scadere.

(Vezi in Clubul Bancherilor mai multe date despre rezultatele Raiffeisen)