Ghiseul Bancar

Restantele la Biroul de Credit sunt in crestere

Restantele persoanelor fizice si ale firmelor la creditele de valori mari obtinute de la banci s-au mentinut aproape neschimbate in ultimele sapte luni

Numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit a crescut in ianuarie, pentru a treia luna consecutiv, cu peste 13.000 de persoane, la un total de 648.873 de restantieri.

La Biroul de Credit raporteaza date despre clienti un numar de 31 de banci si 29 de IFN-uri care acorda in principal credite de consum si credite online de mica valoare, pe terme scurte, de una sau doua luni.

In ultima jumatate de an, retantele la Biroul de Credit au scazut cu peste trei miliarde de lei, de la 11 miliarde in iulie 2016 la 8 miliarde lei in prezent.

Restantele mai mari de 30 de zile inregistrate de persoanele fizice au avut o valoare de 8,087 miliarde lei la finalul lunii ianuarie, in crestere cu 83 de milioane de lei fata de decembrie, cand au avut o scadere de peste un miliard de lei fata de noiembrie.

Restantele persoanelor fizice si ale firmelor la creditele obtinute de la banci s-au mentinut aproape neschimbate in ultimele sapte luni: din iunie 2016 pana in ianuarie 2017 s-a inregistrat o scadere de numai o jumatate de miliard de lei, de la 25,7 la 25,2 miliarde lei, arata datele de la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori mari, de peste 20.000 de lei.

Dupa varful volumului de neperformante atins in iunie 2014, de 33,4 miliarde lei, a urmat o tendinta de scadere, odata cu masurile adoptate de BNR pentru reducerea ratei creditelor neperformante, prin scoaterea creditelor cu probleme in afara bilanturilor (write-offs).

In consecinta, neperformantele au inregistrat mai intai o diminuare usoara, pana la 31,6 miliardelei in martie 2016, iar apoi doua scaderi importante: la 29,6 miliarde lei in aprilie 2016 si la 25,7 miliarde lei in iunie anul trecut.

De atunci, curatenia din bilanturile bancilor a batut pasul pe loc.

Neperformantele au scazut foarte putin si in ianuarie, fata de luna precedenta, cu doar 23 milioane lei, la un total de 25,207 miliarde lei.