Ghiseul Bancar

BCR castiga definitiv un proces cu 120 de clienti pe tema clauzelor abuzive la Inalta Curte de Casatie si Justitie

BCR a luat decizia de a initia un program de reducere cu 20% a ratelor la creditele ipotecare in euro pentru cei 50.000 de clienti

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins o cerere de revizuire a unei sentinte in favoarea BCR intr-un proces colectiv cu peste 120 de persoane reprezentate de avocatul Gheorghe Piperea, care a acuzat banca de practici abuzive pentru practicarea unor dobanzi netransparente in contractele de credite imobiliare in euro.

Este vorba de vechea dobanda din contractele de credit ale BCR (Dobanda de Referinta Variabila – DRV), despre care clientii spun ca a fost majorata dupa bunul plac al bancii si nu in functie de indicele transparent pentru euro (EURIBOR), care a scazut sub 0% dupa izbucnirea crizei din 2008.

Inalta Curte mentine astfel prima decizie irevocabila in favoarea BCR, cu toate ca, intr-un proces colectiv identic, cu an alt grup de clienti ai bancii reprezentati tot de Piperea, aceeasi instanta de judecata s-a pronuntat impotriva bancii, constatand ca dobanda DRV este o clauza abuziva.

"Constată caracterul abuziv al clauzei privind dobânda de referință variabilă. Constată nulitatea absolută parțială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referință variabilă, precum și orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanții ca urmare a constatării nulității absolute parțiale a clauzei privind dobânda, precum și să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări", se arata in decizia ICCJ din octombrie 2015. (vezi aici detalii)

Cu o luna mai devreme, in septembrie 2015, BCR a luat decizia de a initia un program de reducere cu 20% a ratelor la creditele ipotecare in euro pentru cei 50.000 de clienti care plateau dobanzi mai ridicate decat media pietei. (vezi aici detalii)

Dupa cea de-a doua decizie a ICCJ in favoarea sa, din martie 2016, BCR a anuntat ca nu-i va pune pe cei 120 de clienti sa achite cheltuielile de judecata, cum a decis instanta, si le va scadea si lor dobanzile la nivelul pietei.