Ghiseul Bancar

Noile pachete de cont curent ale Raiffeisen sunt mai slabe decat oferta ING

Noile pachete de cont curent ale Raiffeisen sunt mai slabe decat oferta ING

Raiffeisen Bank isi face reclama in prezent la noile pachete de cont curent pentru persoane fizice, cu o serie de gratuitati la comisioane, precum cel de retragere a banilor de pe card la bancomatele oricarei banci romanesti. Sa vedem insa cat de avantajoasa este oferta bancii, in comparatie cu una dintre bancile concurente, ING.

Raiffeisen are doua pachte de cont: unul care costa 10 lei lunar sau gratis daca incasezi minim 1.000 de lei lunar in cont, precum si pentru tinerii intre 18 si 25 de ani, si altul cu 15 lei lunar sau gratis pentru incasari lunare in cont de minim 2.000 de lei.

In cel mai ieftin pachet, de 10 lei lunar, sunt incluse urmatoarele servicii gratuite:

- administrare cont
- emitere si administrare card 
- internet si mobile banking
- plati si transferuri in lei in Romania
- alerte SMS

In pachetul de 15 lei, la gratuitatile de mai sus se adauga urmatoarele:

- retrageri de numerar cu cardul de la ATM-urile oricarei banci din Romania
- interogare sold cu cardul de la ATM-urile oricarei banci din Romania

In schimb, din acest pachet lipseste serviciul de alerte SMS

ING, una dintre concurentele Raiffeisen Bank, are de mai mult timp un pachet de cont cu card si online banking, cu un cost de 5 lei lunar sau gratis pentru cei care incaseaza lunar in cont minim 700 de lei, in care sunt incluse urmatoarele servicii gratuite:

- administrare cont
- emitere si administrare card
- internet banking
- retrageri numerar la ATM-urile ING
- transferuri intra si interbancare prin internet banking sau la bancomatele ING (Self Bank)

Oferta ING ramane, asadar, de departe mai buna decat cea a Raiffeisen, din urmatoarele motive:

- indiferent daca incasezi sau nu in cont minim 700 de lei, comisionul lunar de administare este doar 5 lei, la jumatate fata de Raiffeisen;

- in pachet ai incluse aceleasi servicii principale ca la Raiffeisen (fara SMS alert, care costa 4 lei lunar), dar in plus ai retrageri gratis cu cardul la ATM-urile ING

- pentru costuri zero la pachete, la ING e nevoie sa incasezei doar 700 de lei, comparativ cu 1.000 lei la ING

Daca vom comparata oferta ING cu noul pachet Raiffeisen de 15 lei, acesta are in plus doua servicii gratuite: retrageri de numerar si interogare sold la bancomatele altor banci romanesti.

Pentru retragerile de la alte banci, ING aplica un comision de 5 lei pe retragere, iar pentru interogare sold – 2,5 lei.

Daca adaugam aceste costuri suplimentare, in total 7,5 lei, la comisionul de administare de 5 lei a pachetului ING, ajugem la un total de 12,5 lei, mai putin decat pachetul Raiffeisen de 15 lei.

Doar daca folosim mai mult de doua ori pe luna bancomatele altor banci cu un card ING, atunci costurile totale ar putea fi mai mari decat ale Raiffeisen. De exemplu, daca facem doua retrageri cu cardul ING de la alte bancomate, costul este 10 lei, plus comisionul de administrare de 5 lei, ajungem fix la pretul pachetului Raiffeisen.

In concluzie, contul ING ramane in continuare mai bun decat cel al Raiffeien Bank.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR o analiza comparativa a pachetelor de cont curent ale bancilor