Ghiseul Bancar

ING Bank a fost amendata cu 5.000 de lei de BNR pentru incidentul din 10 septembrie, cand a cazut sistemul informatic al bancii

ING Bank a fost amendata cu 5.000 de lei de BNR pentru incidentul din 10 septembrie, cand a cazut sistemul informatic al bancii

ING Bank a primit de la BNR o amenda de 5.000 de lei pentru incidentul din 10 septembrie, cand sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de peste noua ore, din cauza afectarii servererelor de la centrul de date, dupa efectuarea unor teste de stingere a incendiului cu gaz inert. (vezi aici detalii)

BNR descrie, la solicitarea Bancherul.ro, imprejurarile in care s-a produs incidentul din 10 septembrie:

"Incidentul s-a produs în data de 10 septembrie 2016, sâmbăta. În cursul unui test al soluției de stingere a incendiilor cu gaz de la centrul de date secundar al ING Bank, s-au produs vibrații sonore extrem de puternice, peste limitele admise.

Au fost afectate, peste 9 ore, plățile și retragerile de numerar cu cardul și serviciul de internet banking pentru clienții de retail. Nu au fost afectate sistemele de plăți și decontare, deoarece incidentul s-a produs într-o zi nelucrătoare."

Ciudat este faptul ca, dupa cum precizeaza BNR, incidentul s-a produs la centrul de date secundar al ING, care ar trebui sa fie cel de rezerva, adica un back-up la centrul de date principal.

Ramane, asadar, de clarificat, cum de a fost afectat sistemul informatic al bancii in urma incidentului de la centrul de date secundar. Probabil ca cele doua centre de date functionau concomitent si astfel a fost afectat intregul sistem informatic al bancii.

Sau, cel mai probabil, cel afectat a fost centrul de date principal, iar cel secundar nu era functional.

BNR a precizat ca ING, in calitate de participant critic la sistemele de plati din Romania, trebuie să dispună de un sediu secundar operațional, situat (de preferință) într-o zonă care nu este expusă acelorași riscuri și care nu depinde de aceeași infrastructură (respectiv de aceleași rețele de utilități publice: energie electrică, telecomunicații, transport public etc.) ca și sediul principal.

Ceea ce inseamna ca, probabil, ING nu detinea un sediu secundar operational intr-o locatie separata de centrul principal.

ING Bank a dezvaluit ca nu a putut accesa baza de date a clientilor dupa ce serverele bancii au fost afecate: “Am activat de urgenta procedurile si planurile de recuperare prevazute pentru astfel de situatii. Insa din cauza magnitudinii si complexitatii defectiunilor, din pacate timpul necesar pentru restaurarea activitatii prin sistemul de back-up a fost mai lung decat in cadrul testelor pe care le efectuam regulat.”

Din dezvaluirea ING nu se intelege clar care au fost motivele pentru care nu s-a reusit repunerea in functiune a serviciilor prin sistemele de back-up, mai exact daca acest fapt a fost cauzat de inexistenta unui centru de recuperare a datelor in caz de dezastre, aflat in alta locatie, asadar neafectat de incendiu, sau de esecul planului de conectare a sistemelor bancii la baza de date din back-up.

Din raspunsul primit de la BNR nu se intelege exact daca ING nu detinea un sediul secundat sau daca acesta exista, dar era nefunctional, in urma testului de stingere a incendiilor:

"BNR a efectuat imediat o inspecție on-site și au fost solicitate rapoarte detaliate privind cauzele, desfășurarea incidentului și efectele acestuia. Au fost constatate nereguli în ceea ce privește managementul riscului operațional.

Prin Ordinul Viceguvernatorului nr. 62 din 21.09.2016 a fost sancționată ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala București, pentru deficiențe în managementul riscului și pentru nefuncționarea sediului secundar, ce au condus la nerespectarea obligațiilor de asigurare a continuității serviciilor de plată și a efectuării, în mod eficient și conform unui program stabilit, a transferului sau a retragerii de numerar care derivă din utilizarea instrumentelor de plată.

Sancțiunea a constat în amendă, în cuantumul maxim prevăzut de lege pentru aceste deficiențe, respectiv 5000 lei, având în vedere și faptul că ING Bank deține o cota de piață importantă pe piața cardurilor.

ING Bank nu a contestat sancțiunea și a plătit integral cuantumul acesteia.