Ghiseul Bancar

Bancile continua sa scada dobanzile la depozite si credite, dar pastreaza o marja de castig suficient de mare pentru profituri record

Bancile continua sa scada dobanzile la depozite si credite, dar pastreaza o marja de castig suficient de mare pentru profituri record

Bancile continua sa scada dobanzile la credite si depozite, insa isi mentin o marja de castig (diferenta dintre dobanzile platite pentru depozite si dobanzile incasate pentru creditele acordate) ridicata, la nivelul celei dinaintea crizei din 2008, reiese din ultimele statistici publicate de BNR.

Bancile au reusit astfel, ajutate si de reducerea semnificativa a riscului de credit, sa obtina profituri record la finalul primelor noua luni, in valoare de 3,6 miliarde lei, in crestere cu 64% fata de anul trecut. (vezi aici detalii)

Astfel, marja de castig a bancilor a fost in luna octombrie de 4,52%, atat in cazul creditelor si depozitelor noi, in lei, cat si a celor vechi, in derulare, in scadere de la 4,64% in septembrie in cazul creditelor si depozitelor noi si 4,60% pentru creditele si depozitele vechi.

In octombrie 2007, marja de castig a bancilor era de 4,57% in cazul creditelor si depozitelor noi in lei.
Atunci, bancile acordau credite in lei cu o dobanda medie de 11,59% si plateau pentru depozitele atrase de la clienti dobanzi de 7,02%.

In acest an, dobanda medie la creditele noi in lei este la jumatate fata de cei din 2007, respectiv 5,05%, in timp ce pentru depozitele noi bancile platesc o dobanda de doar 0,53%.

In cazul depozitelor la termen noi in lei pentu populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 0,92%, de la 0,94% in septembrie si 1,63% in urma cu un an, in octombrie 2015.

Pentru depozitele noi la termen in lei ale firmelor, dobanda medie a scazut la doar 0,33% in octombrie, acelasi nivel inregistrandu-se si in septembrie, fata de 0,86% in octombrie 2015.

In privinta creditelor noi in lei pentru firme, dobanda medie a crescut usor in octombrie, la 3,71%, dupa ce in septembrie coborase la un minim istoric de 3,51%, cu peste un punct sub nivelul de anul trecut, de 4,71%.

Si dobanzile la creditele pentru consum si cele imobiliare acordate de banci populatiei au crescut usor in octombrie.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind dobanzile la credite si depozite