Ghiseul Bancar

Legea privind darea in plata ameninta dreptul de proprietate, submineaza increderea investitorilor si afecteaza creditarea, avertizeaza FMI

FMI despre legea privind darea in plata

Reprezentantii misiunii FMI, care au sustinut astazi la BNR o conferinta de presa la incheierea vizitei in tara noastra, apreciaza ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate reprezinta una dintre cele doua mari probleme pentru economia Romaniei, alaturi de pericolul cresterii deficitului bugetar la peste 3% in 2017, din cauza masurilor de relaxare fiscala adoptate de fostul guvern.

Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru Romania:

„Deficitul fiscal si cel al contului curent s-au imbunatatit semnificativ de la izbucnirea crizei din 2008, venitul pe cap de locuitor a urcat peste nivelul dinaintea crizei, iar cresterea economica a Romaniei este printre cele mai ridicate din regiune.

Mesajul pe care vrem sa-l transmitem in aceasta conferinta de presa este ca aceste progrese realizate cu greu sunt in pericol. Si sunt doua motive pe care as vrea sa le subliniez ca motive de ingrijorare pentru noi.

1. Primul motiv se refera la deficitul fiscal: in bugetul din acest an s-au introdus stimuli fiscali care nu au fost necesari, intrucat cresterea consumului este deja puternica. De aceea, daca nu se ia nicio masura, in 2017 deficitul bugetar va depasi tinta guvernului, de 2,8% din PIB, si ar putea ajunge la 3,3%, in termeni cash, conform estimarilor misiunii FMI. Exista si riscul ca alte masuri care au ca efect cresterea deficitului sa fie adopate in acest an electoral, determinand majorarea datoriei publice, care nu ar trebui sa treaca de 40% din PIB.

2. Al doilea motiv de ingrijorare pentru noi este in sectorul financiar. Initiative legislative precum actuala forma a legii privind darea in plata, contin prevederi care ar putea ameninta dreptul de proprietate, ar putea submina increderea investitorilor si ar putea afecta cresterea creditarii pentru pesoane fizice si companii."

Reprezentantul FMI a precizat, referitor la legea privind dara in plata, ca ar putea fi gasite solutii mai bune pentru a ajuta clientii bancilor care au probleme cu plata ratelor.

"Obiectivul declarat al legii este sa protejeze clientii care au probleme cu rambursarea creditelor. Mesajul nostru este ca un astfel de obiectiv poate fi atins intr-un mod mult mai eficient decat este prevazut in actuala versiune a legii", a spus seful misiunii FMI pentru Romania.

Este important ca legea sa se aplice celor care au nevoie, nu celor care au luat credite pentru investitii imobiliare, in scopuri speculative, nici celor care pot sa-si plateasca ratele la credite”, a spus Baqir.

Seful misiunii FMI a mai spus ca, in privinta procesului de adoptare a legii, ar fi util ca pentru a atinge cat mai bine obiectivele acesteia, sa existe un studiu de impact, nu doar asupra bancilor, ci si a dobanzilor pe care le vor practica acestea pentru credite. De asemenea, este nevoie de consultari cu toate partile implicate, inclusiv bancile, inainte de a se ajunge la o forma finala a legii.

Efectele legii asupra bancilor si consumatorilor

In privinta prevederilor legii, oficialul FMI a spus ca este util sa vedem care sunt efectele legii atat asupra bancilor, cat si a clientilor acestora.

"In privinta debitorilor, este important ca orice ajutor pe care-l primesc acestia sa fie tintit. Prin aceasta intelegem ca beneficiile sa se adreze doar celor care au nevoie de ele, iar resursele sa nu fie risipite cu cei care, de exemplu, au obtinut credite pentru diverse investitii, cu scopuri speculative sau cu cei care au suficiente venituri pentru a-si putea plati datoriile".

Un alt element important din perspectiva clientilor este sa luam in considerare ce s-ar putea intampla cu costul creditarii pentru toti ceilalti clienti ai bancilor, a adaugat oficialul FMI.