Ghiseul Bancar

Cat va fi cursul EUR/RON in noul an

Curs de schimb euro-leu

Cursul de schimb valutar euro/leu va varia si in 2016 in intervalul 4,3800-4,5200, la fel ca anul trecut, apreciaza economistii ING Bank, pe baza declaratiilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de presa de joi, dupa decizia bancii centrale de a mentine dobanda la 1,75% pe an.

Isarescu a declarat ca leul va ramane stabil in 2016, daca se evita dezechilibrele interne, cu precadere cele fiscale.

Leul a fost stabil anul trecut, intr-un context international cu turbulent, intrucat conditiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situatie macroeconomica buna, iar aceasta s-a reflectat, fara sa fie nevoie de interventii sustinute ale bancii nationale. Aceste conditii stabile s-au reflectat intr-o stabilitate a pietei si deci intr-o relativa stabilitate a leului, in ciuda faptului ca economia internationala si zona in care ne situam nu au fost deloc stabile. Indirect spunem ca acesta este contextul in care trebuie sa gandim si viitorul. Daca situatia macroeconomica interna sa va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si de dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil. Intr-adevar, influentele externe pot sa dezechilibreze situatia. Am trait un an inainte, in 2014, criza din Turcia, din Ucraina, si stim ce inseamna. Un context international mai tulbure in acest an decat anul trecut, volatilitati mai mari, miscari mai ample de capitaluri, ne vor influenta ca si pana in prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piata. Problema este sa nu potentam un astfel de mediu extern care se contureaza a fi instabil si in acest an cu probleme interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat”, a declarat Isarescu. (vezi aici detalii

Prognozele bancherilor privind cursul EUR/RON in 2016

Toti economistii bancilor considera ca in 2016 leul se va aprecia fata de nivelul din prezent, pana la 4,40 lei sau chiar si pana la 4,3 lei pentru un euro la finalul anului.