Ghiseul Bancar

Bancile au inchis 105 de unitati in trimestrul trei din 2015

Sistemul bancar romanesc, compus, la finalul lunii septembrie, din 39 de banci - 30 de banci cu statut de persoana juridica romana, 8 sucursale ale bancilor din statele membre UE si cooperativa Creditcoop (intre timp au mai disparut doua banci: Millennium, preluata de OTP Bank si RBS, lichidata dupa vanzarea activelor catre UniCredit, astfel ca mai avem 37 de banci) - a inregistrat la finalul trimestrului trei un profit net cumulat de 2,247 miliarde lei, aproape dublu fata de trimestrul precedent, conform datelor furnizate de BNR, la solicitarea Bancherul.ro.

Un numar de 24 de banci au raportat profit, acelasi numar ca la finalul lunii iunie, in timp ce restul de 15 au inregistat pierderi.

Primele cinci banci romanesti (BCR, BRD, BT, UniCredit si Raiffeisen) au obtinut, la nivel de grup, un profit cumulat de aproape 4 miliarde lei (3,913 miliarde lei) in primele noua luni din acest an, asadar aproape dublu fata de rezultatul net al sistemului bancar. Ceea ce inseamna ca exista banci mai mici care au inregistrat pierderi importante, de aproape doua miliarde de lei, in aceeasi perioada.

Cel mai mare castig din acest an l-a inregistat Banca Transilvania (BT), cu un venit net de aproape 2,3 miliarde lei, rezultat in urma preluarii Volksbank. (vezi aici detalii).

Asadar, profitul ridicat al sistemului bancar la finalul lunii septembrie se datoreaza in mare parte tranzactiei Volksbank-Banca Transilvania, dar si castigului important, de aproape 1 miliard de lei (904 milioane lei) inregistrat de BCR, dupa ce banca si-a facut anul trecut curatenie in bilant prin recunoasterea creditelor neperformante.

Dincolo de aceste particularitati, indicatorii de profitabilitate ai intregului sistem bancar s-au imbunatatit in trimestrul trei: rentabilitatea capitalurilor (ROE) a avansat cu 1,5 puncte, de la 6,44% in iunie la 7,98% in septembrie, in timp ce rentabilitatea activelor (ROA) a crescut de la 0,66% la 0,83%.

Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat o pierdere record de 4,3 miliarde lei, din cauza procesului de recunoastere a creditelor neperformante, dupa ce in 2013 profitul a fost minuscul, de doar 48 milioane lei, venit dupa un alt an de pierderi importante, de 2,3 miliarde lei, in 2012, care a succedat alti doi ani de pierderi consecutive: 777 milioane lei in 2011 si 516 milioane lei in 2010.