Ghiseul Bancar

Legea privind plafonarea platilor si incasarilor in numerar a intrat in vigoare

De astazi, 1 mai 2015, intra in vigoare legea care limiteaza platile si incasarile cu numerar ("Lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar"), care se aplica atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice autorizate, liber profesionistilor si persoanelor fizice.

Plafonarea platilor in numerar are ca scop reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale, efectul scontat fiind cresterea volumului de tranzactii bancare si cu cardul, care se pot urmari de catre autoritati.

Plafoanele in vigoare pana astazi priveau doar platile catre persoane juridice, dupa cum urmeaza:

- 10.000 lei/zi - plati catre persoane juridice
- 5.000 lei/zi - plata catre acelasi furnizor
- 10.000 lei/zi - plati catre magazinele cash&carry

Noile limitari legale se aplica atat platilor cat si incasarilor, atat in relatia cu persoanele juridice cat si cu celelalte categorii de persoane.

1. Limitari ale incasarilor persoanelor juridice, liber profesionstilor si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente:

- 5.000 lei/zi de la o entitate (pentru incasarile de la persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente)

- 10.000 lei/persoana pentru incasarile de la persoane fizice (contravaloare cesiuni de creanta, imprumuturi, livrari de bunuri si prestari de servicii)

2. Limitari ale platilor efectuate de persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

- 5.000 lei/zi catre o entitate (pentru platile catre persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente) dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

- 10.000 lei/zi plati catre magazinele cash&carry

- 5.000 lei/zi/persoana plati reprezentand avansuri spre decontare

- 10.000 lei/zi/persoana pentru platile catre persoane fizice (contravaloare dividende, livrari de bunuri si prestari de servicii, cesiuni de creanta, restituiri de imprumuturi s.a.).