Ghiseul Bancar

Cum ne imprumutam intelept, astfel incat creditul sa nu se transforme mai tarziu intr-un cosmar

Situația actuală este una prielnică în contractarea unui credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor și faptul că prețurile imobilelor sunt la un minim al ultimilor ani, spune Roxana Rebegeanu - Head of Retail Banking la Garanti Bank Romania, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Sa nu uitam insa ca obtinerea unui credit imobiliar este una dintre cele mai importante decizii din viata unui om, intrucat impactul pe care-l poate avea asupra vietii personale sau de familie este important, datorita sumei mari de bani imprumutate, a angajamentului de a plati rate pe termen lung, de 20-30 de ani, precum si faptul ca in joc este locuinta familiei.

De aceea, inainte de a semna contractul de credit, trebuie sa analizam o serie de aspecte care ne pot ajuta sa luam decizia corecta si sa prevenim situatii neplacute in care putem ajunge mai tarziu, precum aceea de a nu putea achita ratele si de a pierde locuinta.

Sfaturi despre cum cum sa ne imprumutam intelept ne ofera in interviul de mai jos Roxana Rebegeanu, de la Garanti Bank.

- Când și în ce condiții ar trebui să contractăm un credit imobiliar? Ce rol au dobânzile și prețul imobilelor?

- Ne putem gândi să contractăm un credit imobiliar, atât din motive care țin de confortul financiar, dar și psihic. De multe ori, plata unei rate pentru propria locuință este mai mică decât plata chiriei. Mai mult, la finalul perioadei de creditare locuința îți aparține. Acesta este unul dintre factorii principali la care trebuie să ne gândim atunci când ne hotărâm să contractăm un credit imobiliar.

În plus, intervine și confortul psihic: sentimentul proprietății, gândul că o poți lăsa moștenire copiilor, că le asiguri o locuință etc. De asemenea, îți poți decora, mobila, aranja locuința după bunul plac sau, pe de altă parte, să o vinzi și să obții profit dacă prețul pieței crește.

Așadar, creditul imobiliar devine o variantă viabilă, atunci când nu deținem deja în proprietate o locuință, când chiria este mai mare decât ar fi rata, când dorim să avem mai multe proprietăți.

Climatul economic joacă la rândul său un rol important, determinând dobânzile și prețul imobilelor în piață. Situația actuală este una prielnică în contractarea unui credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor și faptul că prețurile imobilelor sunt la un minim al ultimilor ani.

- Care sunt întrebările la care ar trebui să răspundem și problemele pe care să le clarificăm înainte de a contracta un credit imobiliar?

- Principalele întrebări pe care trebuie să ni le punem, atunci când luăm decizia să contractăm un credit imobiliar sunt următoarele:

- Locul de muncă îmi asigură stabilitate financiară?

- Cum sunt poziționate profesia mea și domeniul în care activez pe piața muncii?

- Lucrez cumva într-un domeniu care și-a atins deja potențialul maxim?

- Cât de greu îmi va fi să găsesc alt serviciu într-un timp scurt?

- Plănuiesc să locuiesc pe o perioadă mai lungă de timp în localitatea unde achiziționez imobilul?

- Care sunt tendințele pieței imobiliare?

- Voi putea vinde ușor sau la un preț care să îmi acopere creditul în cazul în care nu voi mai putea achita ratele?

- În cazul în care voi dori să mă mut, voi putea să îl închiriez cu cel puțin contravaloarea ratei?

- Ce trebuie să facem pentru a administra eficient un credit imobiliar, astfel încât să nu avem probleme cu rambursarea acestuia?

După ce găsim răspunsuri pentru toate întrebările de mai sus și luăm decizia să contractăm un credit imobiliar, trebuie să începem să ne planificăm prudent bugetul și să avem în vedere că ratele trebuie plătite la timp, pentru a evita penalitățile.

În cazul unei perioade de instabilitate financiară putem anunța din timp banca și să solicităm o restructurare a creditului.

- Care este oferta Garanti pentru creditele imobiliare și cum stimulează banca acest produs?

- Produsele de creditare ale Garanti Bank sunt denominate atât în lei, cât și în euro. Cum stimulăm produsul? Cu dobânzi competitive și cu oferte preferențiale pentru anumite categorii de clienți (de exemplu, clienții care au conturi de salarii deschise la noi). Desigur, suntem prezenți pe platforme imobiliare și avem partneriate cu diverși dezvoltatori.

Pentru creditele în lei avem:

- Dobânda standard de 2,82% + ROBOR la 6 luni = 5,34%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului și comision de analiză dosar de 600 lei;

- Dobânda redusă pentru cei care încasează salariul în cont Garanti Bank: 2,40% + ROBOR la 6 luni = 4,92%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului și comision de analiză dosar de 600 lei.

Pentru creditele în euro avem:

- Dobânda standard de 5,10% + EURIBOR la 6 luni = 5,40%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului și comision de analiză dosar de 130 euro;

- Dobânda redusă pentru cei care încasează salariul în cont Garanti Bank: 4,59% + EURIBOR la 6 luni = 4,89%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului și comision de analiză dosar de 130 euro.