Ghiseul Bancar

Avocatul Piperea pierde un proces colectiv cu 90 de clienti impotriva Credit Europe Bank privind denominarea creditelor in franci

Celebrul avocat Gheorghe Piperea, acest Robin Hood modern al celor abuzati de banci, a pierdut in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, un proces colectiv in care a reusit sa stranga 90 de clienti ai Credit Europe Bank care au cerut denominarea creditelor in franci elvetieni (CHF), adica transformarea acestora in lei, la cursul din data acordarii, in jurul a 2 lei/1 franc, inca o data mai mic fata de cel din prezent, de 4,15 lei/1 franc.

Fiecare dintre cei 90 de reclamanti reprezentati de Piperea a fost obligat de instanta sa achite suma de 1.300 de lei cu titlu de cheltuieli de judecata: cate 421 de lei catre Credit Europe Bank, plus alti 881 de lei catre Credit Europe Ipotecar IFN.

Decizia nu este definitiva, iar avocatul a anuntat ca o va contesta la instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti, cea care va emite o hotare definitiva in acest caz. Haiducul Piperea s-a suparat insa atat de tara ca a pierdut procesul incat a anuntat ca ia o pauza de 3 luni de pe Facebook.

Daca judecatorii ar fi acceptat cererea clientilor bancii, atunci ratele lunare ale acestora la rambursarea creditelor s-ar fi injumatatit si in acelasi timp ar fi scapat de riscul valutar, in urma transformarii creditelor din CHF in lei.

Procesele privind conversia creditelor din franci in lei la cursul din data acordarii au devenit populare dupa ce Tribunalul Galati a emis, in 13 noiembrie 2014, o decizie definitiva prin care a dispus conversia unui credit al unei cliente Volksbank din franci in lei, la cursul din data acordarii, plus o depreciere de 10%, decizie promovata pe Facebook chiar de Piperea.

Acesta a inregistrat chiar a doua zi, in 14 noiembrie 2014, actiunea impotriva Credit Europe Bank la Tribunalul Bucuresti.

Volksbank a anuntat ulterior ca in 26 noiembrie 2014 a castigat, printr-o decizie definitiva luata de Curtea de Apel Bucuresti, un alt proces pe aceeasi tema, instanta respingand cererea clientului de a se face conversia la cursul din data acordarii creditului, invocand principiul nominalismului monetar prevazut de Codul civil, potrivit caruia riscul valutar trebuie suportat de catre client.

Vezi aici detalii despre cele doua procese