Ghiseul Bancar

Programul Prima Casa 7 pentru 2015 incepe cu garantii de 2,6 miliarde lei si 17 banci participante, anunta FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) anunță demararea Programului Prima Casă 7- etapa 2015, toate condițiile necesare unei derulări corespunzătoare fiind îndeplinite: comisionul de administrare a garantiei ramane neschimbat, la 0,49%/an aplicat la soldul finantarii garantate.

Cele 17 banci care acorda credite tip Prima Casa au la dispozitie un plafon de garantare in valoare de 2,6 miliarde lei.

Principalul avantaj al creditelor Prima Casa este avansul de doar 5% din valoarea locuintei si dobanzile reduse, plafonate la o marja de maxim 2,5% plus ROBOR la 3 luni.

Ce dobanzi practica BCR, BRD si Banca Transilvania pentru creditele Prima Casa

Sa vedem mai exact care sunt dobanzile practicate de primele trebi banci (BCR, BRD si Banca Transilvania) la creditele Prima Casa.

La BCR, cea mai mare banca romaneasca, dobanda la creditele Prima Casa este de 4,2% pentru clientii standard si 4% pentru care incaseaza salariul intr-un cont al bancii. La dobanda, banca mai aplica un comision de evaluare a apartamentului de 370 de lei inclusiv TVA, iar clientul trebuie sa plateasca si comisionul FNGCIMM de 0,49%, astfel ca DAE (costul total al creditului) este de 4,55% la creditele standard si 4,34% la creditele pentru clientii care incaseaza salariul la BCR.

DAE este calculata in cazul unui credit pe 30 de ani in valoare de 160.000 de lei, conform calculelor prezentate de banca pe site-ul propriu.

La BRD, pentru acelasi credit dobanda este de 4,03% iar DAE este 4,91%, cu asigurare de viata, conform calculatorului de pe site-ul bancii.

La Banca Transilvania, dobanda la creditele Prima Casa este de 3,7%, iar DAE de 4,03%, calculata pentru aceeasi suma si pe aceeasi perioada de timp, conform calculatorului de credite de pe site-ul bancii.

Iata comunicatul FNGCIMM: "Conform prevederilor Ordinului ministrului finanțelor publice nr.98/2015, publicat în Monitorul Oficial nr.80 din 30 ianuarie 2015, comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garanții rămâne neschimbat - 0,49% /an aplicat la soldul finanțării.

Din momentul publicării comisionului, băncile partenere pot să trimită FNGCIMM solicitări de garantare pentru aprobarea dosarelor depuse de către beneficiarii programului Prima Casă. 

Până la alocarea efectivă a plafonului aferent anului 2015, finanțatorii participanți în Program pot transmite solicitările de garantare în limita diferenței alocate și rămase neutilizate din plafonul anului 2014.

Instituțiile de credit au la dispoziție un plafon total de garantare de 2.639,1 milioane lei, compus din plafonul alocat pentru anul 2015, la care se adaugă diferența rămasă neutilizată din plafonul anului 2014.
Atașăm în anexă lista băncilor partenere în programul Prima Casă." 

BĂNCILE PARTENERE ÎN PROGRAMUL PRIMA CASĂ

1. BCR - Banca Comercială Română
2. BRD - Groupe Societe Generale
3. Raiffeisen Bank 
4. Alpha Bank România
5. Millennium Bank România
6. Banca Transilvania
7. CEC Bank
8. Bancpost
9. Piraeus Bank România
10.Banca Românească
11. ING Bank
12. Intesa Sanpaolo Bank România
13. Unicredit Țiriac Bank 
14. Credit Agricole Bank România
15. OTP Bank
16. Bank Leumi România
17. Marfin Bank.