Ghiseul Bancar

In 2014 a fost anul groazei in sistemul bancar: scheletele au iesit din dulapuri, avocatii si politicienii au trecut bancherii prin foc si sabie, bancile s-au devorat intre ele. Vom avea pace sociala in 2015?

Bancile au sangerat de peste 2 miliarde de lei in 2014, dupa ce au fost trecute prin foc si sabie de BNR, avocati si politicieni in tribunale, la guvern si in parlament: banca centrala le-a obligat sa scape de scheletele reprezentate de creditele neperformante, haiducul Piperea a tarat bancile prin tribunale in procele privind clauzele abuzive iar politicienii nu au scapat ocazia sa-si faca putina campanie electorala promovand legi pentru conversia creditelor din valuta in lei sau falimentul persoanelor fizice.

Afectate de pierderi serioase, doua banci, Volksbank si Millennium Bank, s-au lasat inghitite de rechini mai puternici, Banca Transilvania si OTP Bank, in timp ce alte doua care au incercat la recomandarea BNR sa fuzioneze pentru a face fata bataliei, Carpatica si Nextebank, nu s-au inteles in final de an.

Din turnurile lor de fildes in centrul vechi al Capitalei, sefii BNR au transpirat serios in aceasta vara si au fost nevoiti sa-si toarne si ei in cap galeata de gheata la moda. Prim-viceguvernatorul Georgescu, responsabilul cu supravegherea la BNR, a avut de luptat cu toate aceste probleme ale bancilor, la care s-a adaugat procesul masiv de dezintermediere, prin care bancile straine si-au inlocuit resursele de finantare externe cu depozitele romanilor.

Iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a chinuit sa mai scada cu 1 punct dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii ale bancilor, in incercarea de a reduce costul creditelor in lei, care ar fi trebuit sa le inlocuiasca pe cele in valuta retrase de bancile straine. Fara succes insa, creditarea ramanand in teritoru negativ.

Ce ne asteapta in 2015?

In primul rand, razboiul clienti-banci va contina, dupa batalia pierduta anul trecut de banci. Intrebarile sunt:

- Vor fi aprobate de Parlament legile privind conversia creditelor din valuta in lei si cea a falimentului personal, pe care guvernul s-a angajat in fata FMI sa nu o sustina?

- Vor avea succes in tribunale avocatii, pe de o parte, si ANPC, de cealalta parte, in eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, dar si in conversia creditelor in valuta la cursul din data acordarii?

- Sau va triumfa un pact social intre banci si clienti propus de seful BCR?

- Vor reusi bancile in acest an sa revina pe profit si implicit sa majoreze creditarea in lei, care sa compenseze diminuarea imprumuturilor in valuta?

- Sau vom avea noi surprize, adica noi schelete sa iasa din dulapuri, in urma testelor de stres ce vor fi efectuatedupa modelul Bancii Centrale Europene?

Sa vevem insa cum s-au purtat in 2014 ostilitatile dintre banci, pe de o parte, si BNR, avocati, clienti si politicienti de cealalta parte:

Fuziunea ratata: Carpatica – Nextebank

Anul a inceput in forta cu arestarea patronului bancii Carpatica, Ilie Carabulea, in cazul de coruptie din industria asigurarilor, ceea ce a determinat conducerea BNR sa initieze un proces de fuziune a bancii din Sibiu cu Nextebank, proaspat preluata de fondul de investitii Axxess Capital condus de Horia Manda. Carabulea nu a fost de acord, intrucat prin fuziunea pierdea controlul bancii, asa ca a inceput razboiul Isarescu-Carabulea, castigat in cele din urma de primul, cum era de asteptat.