Ghiseul Bancar

Programul Prima Masina: in ce conditii se poate obtine un credit pentru cumpararea unui masini

Programul Prima Masina, garantat de stat

Programul guvernamental Prima Masina de stimulare a cumpărării de autoturisme noi permite persoanelor fizice achiziționarea unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat în procent de maxim 50%, anunta Fondul de Garantarea Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia care acorda garantiile. 

Beneficiarii Programului trebuie ca la data solicitării creditului să aibă vârsta de minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu, să declare pe propria răspundere că nu au mai deținut în proprietate un autoturism nou, să nu înregistreze restanțe la plata altor credite bancare și să nu aibă obligații de plată restante la bugetul general consolidat.

De asemenea, potențialii beneficiari trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție al autoturismului, care va fi asigurat printr-o poliță de asigurare de tip CASCO, pe toată durata de valabilitate a garanției.

Autoturismul, produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, va îndeplini cel puțin cerințele minime ale standardului Euro 5 și va fi achiziționat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea de autovehicule, la un preț de achiziție ce nu va depăși suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Dobanda unui credit va avea o marja maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este accesibil tuturor instituțiilor de credit și IFN-urilor înscrise în Registrul Special al BNR, precizeaza FNGCIMM.

Prin aprobarea, la jumătatea lunii decembrie, a Instrucțiunilor generale care reglementează derularea operațiunilor de garantare de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN, în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, a fost stabilit cadrul general aplicabil finanțatorilor care se vor înscrie în acest program.