Ghiseul Bancar

Increderea romanilor in banci si stabilitatea sistemului bancar a crescut fata de 2010, in ciuda proceselor privind clauzele abuzive

Doar 40% dintre romani au incredere in soliditatea sistemului bancar

Increderea populatiei in bancile romanesti si in stabilitatea sistemului bancar s-a imbunatatit fata de cea din urma cu 4 ani, in 2010, in ciuda deficitului mare de imagine suferit de banci, in special ca efect al implementarii legislatiei privind protectia consumatorilor (OUG 50), care a declansat o serie de procese intre banci si clienti.

Conform unui sondaj de opinie realizat in acest an si publicat astazi de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), in prezent 66% dintre romani apreciaza ca au putina sau foarte putina incredere in banci, fata de o pondere a nemultumitilor de 71% in sondajul din 2010, asadar cu 5 puncte mai ridicata (vezi graficul comparativ).

Totusi, mai multi romani, respectiv 19%, au declarat ca perceptia lor despre banci s-a schimbat in rau pe parcursul anului trecut, fata de doar 5% care vad cu ochi mai buni bancile.

Doar 40% dintre romani au incredere in soliditatea sistemului bancar

Si perceptia romanilor cu privire la stabilitatea sistemului financiar-bancar s-a imbunatatit in ultimii 4 ani. Astfel, daca in 2010, o pondere de 64% dintre romani apreciau ca sistemul bancar este foarte instabil si destul de instabil, in acest an doar 50% au indoieli cu privire la soliditatea bancilor, o imbunatatire si mai importanta.

Asadar, mai multi romani a incredere in stabilitatea sistemului bancar decat in banci ca atare.