Ghiseul Bancar

Seful Garanti Bank: Nu negociem preluarea vreunei banci, vrem sa crestem organic cota de piata

Seful Garanti a mai spus ca in acest an banca si-a bugetat o crestere a creditarii cu aproximativ 15% mai mare decat anul precedent, cand a acordat imprumuturi in valoare de 1,1 miliarde euro.

Ufuk Tandogan, presedintele Garanti Bank, spune ca banca sa nu este implicata in niciun proces de due-diligence in vederea preluarii vreunei banci scoase la vanzare pe piata, insa are in plan sa-si majoreze cota de piata printr-o crestere organica, pe termen lung.

"Strategia noastra de principiu este sa crestem organic, nu tinem sa preluam nici macar portofolii de active, desi am primit astfel de oferte", a spus Tandogan (foto: al doilea din stanga), pentru Bancherul.ro, cu ocazia listarii la BVB a unei emisiuni de obligatiuni emise de banca.

El a precizat insa ca banca sa are ca obiectiv majorarea cotei de piata, intrucat "size matters", fara a preciza care este tinta. "As putea spune ca 5%, 10%, 15%, insa nu aceasta conteaza, ci o crestere stabila si prudenta, fara sa excludem posibile preluari in cazul aparitiei unei oportunitati", a precizat seful Garanti.

In vederea sustinerii cresterii activelor, in special prim majorarea volumului de credite, Garanti a emis obligatiuni in lei in valoare de 300 milioane lei, instrumente de finantare care se tranzactioneaza de astazi si la BVB.

Obligatiunile, cumparate de investitori locali si staini, dintre care cel mai important este BERD, cu o cota de 20-25%, reprezinta si o modalitate de diversificare a resurselor de finantare ale bancii din punct de vedere al scadentelor.

Astfel, banca are acum la dispozitie fonduri in lei la termen de 5 ani, mai lung decat resursele atrase din depozite, pe termene in general de sub 1 an.

Garanti plateste pentru aceste obligatiuni o dobanda anuala de 5,47%.

Seful Garanti a mai spus ca in acest an banca si-a bugetat o crestere a creditarii cu aproximativ 15% mai mare decat anul precedent, cand a acordat imprumuturi in valoare de 1,1 miliarde euro.

In 2013, Garanti a avut o rata de crestere a creditarii mai redusa, de doar o cifra.

Garanti are un portofoliu de credite relativ tanar, astfel ca rata creditelor neperformante este de doar 16%, cu 6 puncte mai redusa decat media sistemului bancar. Iar indicatorul va creste si mai mult, precizeaza Tandogan, ca efect al noilor reglementari adoptate recent de BNR, care permit scoaterea neperformantelor in afara bilantului, prin write-off.