Ghiseul Bancar

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit.

 

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY, sunt, in ordine, urmatoarele:

1. Simplificarea proceselor si mai multa automatizare
2. Gestionarea riscurilor
3. Pregatirea pentru Basel III-CRD IV
4. Riscul reputational
5. Minimizarea tuturor cheltuielilor neesentiale
6. Investirea in noi tehnologii de tip customer-facing
7. Conformarea cu reglementarile privind consumatorii
8. Modificarile curente in standardele de raportare financiara
9. Dezvoltarea-introducerea de noi produse
10. Taierea costurilor
11. Conformarea cu reglementarile pietei de capital
12. Dezvoltarea Planurile de Redresare si Rezolutie
13. Infiintarea de noi linii de afaceri
14. Restructurarea operatiunilor pentru reducerea costurilor
15. Dezvoltarea de parteneriate cu non-banci
16. Noi sisteme de remuneratie
17. Restructurarea operatiunilor pentru a se conforma cu reglementarile
18. Achizitia de noi active sau afaceri
19. Noi piete straine-internationalizare
20. Externalizarea
21. Extrateritorializarea
22. Vanzarea de active sau linii de afaceri
23. Reducerea numarului de produse

Barometrul Bancar ARB & EY:

EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de peste 85%, se precizeaza intr-un comunicat de presa. (Vezi studiul in Fisiere)

Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de două ori pe an cu membrii Asociației Române a Băncilor și este un instrument de informare al bancherilor și opiniei publice în privința modului în care conducătorii din sistemul bancar românesc privesc evoluția mediului economic, legislativ și de afaceri și implicațiile asupra băncilor pe care le conduc.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit.

Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creșterea cererii de creditare pentru clienți - persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenței și modul de aplicare al legislației descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente.

Peste 80% din bănci se așteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească sau chiar să scadă (35%). În același timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăți.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se așteaptă la o consolidare de anvergura medie și doar 14% la o consolidare de anvergură mare.

Sondajul relevă că instituțiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare.

Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziția de portofolii de credite și doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante.