Ghiseul Bancar

Cum obtinem dobanzi mai mari decat depozitele bancare: fondurile mutuale au avut randamente de 5-10% in ultimul an

Banii plasati intr-un fond mutual nu se bucura de garantia statului, ca in cazul conturilor bancare, asigurate de Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) in limita echivalentului a 100.000 de euro pentru fiecare deponent in fiecare institutie de credit membra a fondului.

Dobanzile la depozitele bancare in lei au scazut abrupt pe perioada ultimului an, de la 5,5% la doar 3,5% in medie, in cazul depozitelor populatiei si 2,5% pentru firme, conform ultimelor date ale BNR, sau chiar mai mici in cazul bancilor mai mari. Astfel ca tot mai multa lume, mai ales cei care detin sume mai mari de bani in conturi bancare, se gandeste la alternative prin care sa obtina randamente mai avantajoase pentru economiile lor.

 

Una dintre alternative sunt fondurile mutuale, cele mai multe administrate de societati de investitii apartinand marilor banci comerciale, precum BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank sau OTP Bank.

 

Banii plasati intr-un fond mutual nu se bucura de garantia statului, ca in cazul conturilor bancare, asigurate de Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) in limita echivalentului a 100.000 de euro pentru fiecare deponent in fiecare institutie de credit membra a fondului.

 

Cu toate acestea, avand in vedere ca vorbim de societati de investitii apartinand bancilor si a reglementarilor moderne, conform normelor europene, pe baza carora functioneaza fondurile, riscul aferent resurselor plasate intr-un fond se poate spune ca este redus.

 

Pe de alta parte, avantajul este ca fondurile de investitii reusesc sa obtina de regula dobanzi mai mari decat cele aferente unui depozit bancar, datorita faptului ca investesc resurse importante, pentru care negociaza randamente mai bune decat cele standard, iar pe de alta parte pentru ca plaseaza banii in instrumente de investii cu castiguri mai mari, precum obligatiunile, titlurile de stat sau actiunile bursiere.

 

Sa vedem, concret, ce randamente reusesc sa obtina fondurile de investitii din Romania, conform datelor furnizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

 

1. Erste Bond Flexible RON

Astfel, cel mai mare fond mutual din Romania, Erste Bond Flexible RON, un fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix, administrat de Erste Asset Management, grupul austriac care controleaza BCR, a obtinut in ultimele 12 luni un randament de 6,53%, asadar cu 1 punct mai mare decat dobanda fixa pe o perioada de an la un depozit bancar constituit in urma cu un an.

 

Fondul Erste Bond Flexible RON are active nete de 6,1 miliarde lei, iar in primul trimestru al acestui an a reusit sa atraga lunar investitii (subscrieri) de 65,7 de milioane de lei

 

2. Raiffeisen RON Plus

Al doilea cel mai mare fond de investitii din Romania, cu active de 2,1 miliarde lei, este Raiffeisen RON Plus, din categoria altor fonduri, administrat de Raiffeisen Asset Management, parte a grupului bancar austriac Raiffeisen.

 

Raiffeisen RON Plus a obtinut pentru investitorii sai un randament de 5,88% pe parcursul ultimului an, mai mic decat cel al Erste. Si interesul investitorilor pentru acest fond este mai scazut, activele atrase lunar in primul trimestru ridicandu-se la 33,4 milioane lei, la jumatate fata de Erste.

 

3. Raiffeisen EURO

Al treilea fond ca marime apartine tot Raiffeisen, dar este in euro, Raiffeisen EURO, cu active de 1,6 miliarde lei. Interesul pentru acesta este mai scazut, cu subscrieri lunare de de doar 12,7 milioane euro, cu toate ca randamentul, de 3,27% in ultimul an, este destul de atragator, avand in vedere ca este in euro, moneda pentru care dobanzile pentru depozite sunt aproape de 0 in zona euro si de doar 1%, maxim 2% in Romania.

 

 

4. ING International Romanian Bond Fund

Pe locul 4 in topul fondurilor mutuale se afla ING International Romanian Bond Fund, administrat de ING Asset Management Sucursala Bucuresti, cu active de 1 miliard de lei, acesta reusind un randament de 6,28% in ultimul an.

 

Acest fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix este insa mult mai putin atractiv pentru investitori decat cele ale Erste si ING, in conditiile in care in primul trimestru al anului a atras subscrieri nete de doar 1,2 milioane lei lunar.

 

Aceste 4 fonduri sunt de departe cele mai importante si performante din piata, situandu-se la mare distanta de cele ale altor competitori, precum BRD sau Banca Transilvania.

 

5. BRD Simfonia 1

De exemplu, fondul BRD Simfonia 1, din categoria altor fonduri, administrat de BRD Asset Management, are active de doar 770 milioane lei, in primul trimestru al anului a suferit retrageri nete de 4,5 milioane lei lunar. Neincrederea investitorilor se poate explica si prin randamentul modest al acestui fond, de 4,52% in ultimele 12 luni, departe de cele ale Erste, ING si Raiffeisen.

 

6. BRD Euro Fond

Pe locul 6 in topul fondurilor mutuale romanesti se afla BRD Euro Fond, cu active de 681 milioane lei si subscrieri lunare nete de 38,8 milioane lei in primul trimestru. Dobanda obtinuta de acest fond in ultimul an a fost de 3,36% in euro.

 

7. BT Obligatiuni

Al 7-lea fond local dupa marime este BT Obligatiuni, administrat de BT Asset Management, parte a grupului Bancii Transilvania, cu active de 635 milioane lei, si care in primele trei luni ale anului a inregistrat subscrieri nete importante, de 50 de milioane de lei lunar, a doua mare performanta dupa Erste, care a avut subscrieri de 65 milioane lei lunar.

 

Acest fond de obligatiuni si instrumente de venit fix a reusit un randament de 5,38% in ultimul an.

 

8. Raiffeisen Ron Flexi

Locul 8 este ocupat de al fond al Raiffeisen, din categoria altor fonduri, denumit Raiffeisen Ron Flexi, cu active de 561 milioane lei si subscrieri lunare de 11 milioane lei in primul trimestru. Si acesta a reusit un randament onorabil in ultimul an, de 5,08%.

 

9. ING Int. Romanian Equity Fund

Pozitia a 9-a in topul fondurilor este a ING Int. Romanian Equity Fund, un fond de actiuni cu active de 371 milioane lei, care a obtinut un randament dublu in comparatie cu fondurile monetare sau de obligatiuni, respectiv de 10,34% in ultimul an. Acest fond nu se bucura insa de prea mare succes printre clienti, avand subscrieri lunare de doar 1,7 milioane lei in primul trimestru al anului.

 

10. Erste Bond Flexible Romania EUR

In sfarsit, al 10-lea fond este Erste Bond Flexible Romania EUR, un fond in euro cu active de 256 milioane lei si de interes pentru investitori, reusind sa atraga subscrieri nete de 34 milioane lei lunar in primul trimestru.

 

Activele nete ale fondurilor locale, au crescut in T1-2014 cu 10,5% (2,6% mart.), depasind 3,2 mld.€

 

Conform datelor furnizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri, In luna martie au fost lansate in piata inca patru noi fonduri deschise si anume : BT Obligatiuni euro (BT Asset Management), YOU INVEST Solid Ron, YOU INVEST Solid EUR si YOU INVEST Balanced RON, administrate de ERSTE Asset Management si in acelasi timp, cele trei fonduri ERSTE de Absolute Return au fost redenumite : YOU INVEST Balanced EUR (ex 15 eur), YOU INVEST Active EUR (ex 25 eur) si YOU INVEST Active RON (ex25 ron); Tot in luna martie, fondul KD Maximus a trecut in administrarea SAI CERTINVEST S.A.;

- activele nete ale fondurilor locale, au crescut in T1-2014 cu 10,5% (2,6% mart.), depasind 3,2 mld.€;

- activele nete ale fondurilor straine distribuite in Romania, au avut in T1-2014, o usoara crestere cu 0,7% (0,5%mart.), atingand valoarea de 352 mil.€;

- activele nete detinute de cele 26 de fonduri inchise, s-au apreciat in T1 2014 cu 10,% (9,5% in mart.), ajungand la finele lunii martie la 139 mil.€;

- peste 268 mil.€ au reprezentat subscrierile nete in T1- 2014, din care 84 mil.€ in luna martie;