Ghiseul Bancar

Garanti Bank lanseaza un cont de economii tip plan de economii pe 6 luni, cu o dobanda de 3,5% la lei. Cum functioneaza si cat de avantajos este in comparatie cu alte banci

Produsul de economisire este disponibil atat pentru persoane fizice cat si pentru IMM-uri si Persoanele Fizice Autorizate (PFA), care pot astfel sa profite de lichiditatile suplimentare din conturi pentru a obtine un castig din dobanda, precizeaza reprezentantii bancii

Garanti Bank a lansat un nou produs de economisire, denumit Bonus Economus, care este un cont de economomii cu un plan de economisire. Aceasta inseamna ca cei care depun in cont, in fiecare luna, timp de 6 luni, o anumita suma de bani stabilita initial, primesc un bonus de dobanda in valoare de 1% pe an, care se adauga dobanzii standard, de 2,5% la lei.

 

Cu alte cuvinte, dobanda totala pe o perioada de 6 luni este de 3,5%, fiind calculata la soldul zilnic al contului de economii, din care clientii pot retrage oricand bani, dobanda fiind aplicata sumei ramase in cont.

 

Pe durata acestui perioade, banca ofera clientului o luna de gratie, ceea ce inseamna ca daca nu a alimentat contul intr-o luna din cele 6, acesta primeste oricum bonusul de dobanda, cu conditia sa depuna din cont ulterior suma omisa in luna respectiva.

Banca nu impune o suma minima pentru constituirea contului de economii, insa pe durata planului de economisire trebuie depusi cel putin 50 de lei.

La finalizarea planului de economisire de 6 luni, contul Bonus Economus continua sa existe sub forma unui cont de economii cu dobanda standard.

 

In comparatie cu alte produse asemanatoare, precum cele ale BCR sau Volksbank, acest cont de economii are avantajul flexibilitatii, intrucat se pot retrage din acesta oricand sume de bani, fara a se pierde dobanda, care se aplica la sumele ramase in cont. De asemenea, dobanda de 3,5% la 6 luni este atragatoare, intrucat este identica cea platita de BCR la 1 an, in timp ce la Volksbank este de 3,9%, tot pe un an.

 

Produsul de economisire este disponibil atat pentru persoane fizice cat si pentru IMM-uri si Persoanele Fizice Autorizate (PFA), care pot astfel sa profite de lichiditatile suplimentare din conturi pentru a obtine un castig din dobanda, precizeaza reprezentantii bancii:

 

“Prin acest produs dorim să încurajăm economisirea pe termen lung și să ne ajutăm clienții să își îndeplinească visurile, fie că este vorba de o vacanță relaxantă, de achiziționarea mașinii pe care și-o doresc sau chiar de achitarea avansului pentru casa la care visează. Și companiile mici și mijlocii au o serie de avantaje economisind prin Bonus Economus, deoarece primesc dobânzi (standard și bonus) pe surplusul de venituri și pot astfel să aiba un randament mai bun pe lichiditățile suplimentare”, a declarat Anca Motcă, Director General Adjunct Garanti Bank.

 

Alte produse tip planuri de economii la alt banci

 

Si alte banci au in ofertele lor produse de economii tip planuri de economii, care prevad depuneri lunare de bani intr-un cont.

 

Planul de economii al BCR: dobanda de 3,5% la lei pe 12 luni

 

De exemplu, BCR are un produs denumit chiar “Planul de economii”, care este pe o perioada de 12 luni, in lei sau euro, suma minima de constituire si de alimentare lunara a contului fiind de 50 de lei pentru adulti sau 40 de lei pentru minori, respectiv 10 euro. La prelungirea planului, banca acorda un bonus de 0,25%.

 

Dar spre deosebire de produsul Garanti Bank, care este un cont de economii din care poti retrage oricand bani, planul de economii al BCR este un produs tip depozit, ceea ce inseamna ca daca retragi sume de bani inainte de termenul de 12 luni, pierzi dobanda si primesti doar dobanda la vedere, de doar 0,01%.

 

BCR plateste o dobanda de 3,5% la lei si 1,70% la euro pentru planul de economii pe 12 luni. Daca graficul lunar de depuneri nu este indeplinit, dobanda care se aplica la intreg soldul de la ultima data scadenta pana la data indeplinirii graficului de depuneri scade cu 2,50% la lei si cu 1,50% la euro.

 

La Volksbank dobanda e mai mare decat la BCR

 

Si Volksbank ofera clientilor un plan de economii, tot pe o perioada de 1 an.

 

Suma minima pentru constituirea contului este de 100 de lei sau 25 de euro, iar lunar trebuie depusi 40 de lei sau 10 euro.

 

Volksbank ofera insa o dobanda mai ridicata, respectiv de 3,9% in primul an pentru economiile in lei si de 2,6% la euro. Dupa primul an, banca acorda un bonus reprezentand 7,5% din dobanda aferenta depozitului, bonusul repetandu-se si in al doilea an. Din al treilea an, bonusul creste la 10%, la 12,5% in anul 4 si 15% in anul 5.

 

La fel ca produsul de economisire al BCR, si acesta al Volksbank functioneaza dupa principiul unui depozit, ceea ce inseamna ca daca se retrag sume de bani inainte de 1 an, se pierde dobanda si bonusul.

 

Volksbank ofera insa avantajul retragerii sumelor din planul de economii fara perceperea de comision, la aniversarea acestuia, adica la finalul anului.