Ghiseul Bancar

Asigurarile de viata la ING, in scadere cu 9%

Pentru ING Asigurări de Viață si ING Fond de Pensii, primele nouă luni ale anului s-au încheiat cu rezultate pozitive atât în privința demersurilor de retenție a clienților, precum si a celor de consolidare și eficientizare a activității pe toate liniile de business - asigurări de viață, pensii private și pensii facultative, anunta compania.

Pe segmentul de asigurări de viață valoarea activelor financiare în administrare a ajuns la nivelul de 1,72 miliarde RON la sfârșitul lunii septembrie 2009, în creștere cu aproximativ 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Volumul primelor brute totale subscrise de ING în primele nouă luni ale anului a ajuns la valoarea de 387,57 milioane RON, comparativ cu 426,84 milioane RON în aceeași perioadă a anului trecut, în scădere cu 9%, ca urmare a apetitului mai redus al clienților pentru produsele cu componentă investițională.

"Evoluția pieței de asigurări în trimestrul al treilea confirmă tendințele sesizate în prima jumătate a anului. Observăm, pe de o parte, scăderea constantă a numărul de rezilieri și o apetență mai mare a clienților pentru produsele de protecție. Pe de altă parte, perpetuarea impactului financiar al crizei asupra populației și companiilor, cuplată cu instabilitatea din mediul politic românesc, ne determină să fim mai rezervați în privința unei reveniri rapide a pieței de asigurări în zona pozitivă de evoluție", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de Viață și Președinte al Consiliului de Administrație al ING Fond de Pensii.

Un semnal îmbucurător în ultimele trei luni este scăderea continuă a numărului de clienți care aleg să renunțe la contractele de asigurări, motivele financiare fiind în continuare cele care predomină în justificarea încetării voluntare a polițelor de asigurare. La ING, numărul total de contracte reziliate și răscumpărate în intervalul iulie-septembrie s-a redus cu 17% față de trimestrul al doilea, respectiv cu 23% față de primele trei luni ale anului. ÃŽn plus, în septembrie numărul clienților care și-au repus în vigoare contracte s-a majorat cu 25% față de luna august a.c.

Aceste evoluții pozitive au generat o creștere netă de 14% a portofoliului de contracte al ING Asigurări de Viață față de trimestrul al doilea al anului.

ÃŽn ceea ce privește contractele noi, se remarcă o accentuare a preferințelor pentru produsele care oferă protecție și randamente garantate, continuând tendința manifestată încă de la începutul anului. Astfel, din totalul polițelor noi încheiate la ING în primele nouă luni din 2009, contractele de tip tradițional dețin o pondere de 58%, comparativ cu 34% în aceeași perioadă din 2008.

"Motivele pentru care clienții aleg să încheie o asigurare de viață rămân neschimbate indiferent de condițiile economice, și se referă, în esență, la dorința de a le oferi celor dragi protecție financiară. Dacă analizăm preferințele celor care au încheiat o poliță de viață la ING în primele nouă luni, vedem că dorința de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur este un obiectiv tot mai important, în condițiile în care ponderea acestor produse a crescut la 29% în 2009, față de 25% în aceeași perioada a anului trecut", a declarat Cornelia Aurelia Coman.

ÃŽn portofoliul de contracte încheiate anul acesta la ING Asigurări de Viață, planurile financiare pentru copii sunt urmate de asigurările de viață mixte (care combină componenta de protecție cu cea de economisire pe termen lung) și planurile de protecție.

Un semnal pozitiv se remarcă și în privința resurselor financiare alocate de clienții care au încheiat o asigurare: la ING, prima medie în RON pentru contractele unit linked a crescut în primele nouă luni cu 6,5% față de același interval din 2008, iar la contractele de tip tradițional s-a majorat cu aproximativ 5%.

ÃŽn același timp, valoarea beneficiilor plătite de ING Asigurări de Viață pentru evenimente asigurate și contracte ajunse la maturitate în intervalul ianuarie-septembrie 2009 a fost de 39,4 milioane RON, în creștere cu peste 15% față de perioada similară a anului precedent.

La 30 septembrie, performanțele înregistrate de Programele de investiții Unit Linked în lei ale ING Asigurări de Viață de la începutul anului curent au fost de 8,3% pentru Programul de investiții Bond, de 21,2% pentru Programul Mixt25, 35% pentru Mixt50, 41,2% pentru Mixt75 și de 50,3% pentru Programul de investiții Equity.

Marja de solvabilitate disponibilă a ING Asigurări de Viață fost cu 157% mai mare decât nivelul minim cerut de lege la sfârșitul lunii septembrie 2009, iar activele lichide cu 500% mai mari decât nivelul minim cerut, confirmând soliditatea financiară a companiei.

Pe segmentul de pensii facultative, ING Asigurări de Viață are în administrare două fonduri de pensii facultative, ING Clasic și ING Optim, care însumau după primele nouă luni ale anului 2009 un număr de 68.600 de participanți, cu peste 36% mai mulți față de perioada similară din 2008. ÃŽn același timp, valoarea activelor nete din administrarea celor două fonduri facultative ale ING este de 72,7 milioane RON, în creștere de aproape 3,4 ori comparativ cu septembrie 2008 și cu 25% față de jumătatea anului 2009.

Astfel, ING Asigurări de Viață deține după primele nouă luni ale anului 2009 o cotă cumulată de 42,2% în funcție de active din piața pensiilor facultative (sursa: CSSPP), în creștere cu aproape 6 procente față de cota de 36,3% din perioada similară a anului 2008.

Performanța anualizată a investițiilor de la lansarea fondurilor până la 30 septembrie 2009 a fost de 10,1%* pentru ING Clasic și 12,7%* pentru ING Optim, în timp ce randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii facultative din piață în aceeași perioadă a fost de 7,62**.

Contribuția medie lunară la fondurile de pensii facultative ING a fost la sfârșitul lui septembrie 2009 de 57 RON, iar media pieței de 46 RON pe lună.

ÃŽn primele nouă luni, ING Asigurări de Viață a obținut un profit brut de 75,5 milioane RON, comparativ cu 32,4 milioane RON în aceeași perioadă din 2008.

„Am continuat și în ultimele luni demersurile de eficientizare a activității noastre și de îmbunătățire a proceselor interne. Alături de acestea, atenția sporită a angajaților și agenților la cheltuieli sunt câteva dintre măsurile adoptate în această perioadă, care ne-au ajutat să menținem costurile sub un control strict, dar și să oferim un plus de valoare clienților noștri prin reducerile de tarife efectuate în cursul acestui an", a declarat Aurelia Cornelia Coman.

“Constanta business-ului ING ramâne clientul, cu care vrem să dezvoltăm un parteneriat de lungă durată și față de care ne respectăm promisiunile. Vom continua să oferim clienților cele mai bune soluții, adaptate nevoilor lor de protecție financiară, și să investim în activitățile de asigurări și pensii, în oameni, sisteme, produse și servicii de calitate”, a mai spus Cornelia Aurelia Coman.

ÃŽn luna octombrie, ING Asigurări de Viață a relansat portalul http://www.ing.ro/Asigurari-Pensii, care se bucură de un design modern, ce permite o navigare mai ușoară și intuitivă, oferind clienților o maximă transparență și numeroase instrumente interactive (formulare, motoare de căutare, hărți, modalități de afișare a prețurilor, a știrilor, dicționare etc).

„Ne bucurăm de încredere din partea clienților noștri, atât în domeniul pensiilor cât și al asigurărilor de viață, iar studiile noastre în acest sens arată că rămânem alegerea preferată a românilor în aceste domenii. Acest lucru ne obligă să investim și mai mult în parteneriatul cu clienții și să ne preocupe constant interesele și nevoile acestora”, a declarat Cornelia Aurelia Coman.

Astfel, proiectele de investiții realizate în trimestrul al treilea au vizat în special îmbunătățirea serviciilor și instrumentelor de lucru pentru clienți, pregătirea unui nou produs și creșterea flexibilității produselor existente, continuarea proiectelor de educare și informare a clienților și publicului în general, axate pe o comunicare mai simplă și transparentă, dar și dezvoltarea programelor de training destinate forței de vânzări.

Pe segmentul de pensii private, compania ING Fond de Pensii administra la
30 septembrie active nete în valoare de 783 milioane RON, deținând o cotă de 39,2% (sursa: CSSPP) din piața pensiilor private obligatorii (care cumula un total al activelor nete de 1,996 miliarde RON). La aceeași dată, ING Fond de Pensii avea 1.606.613 clienți, dintre care 94% au plătit cel puțin o contribuție.

Procentul de conturi goale înregistrat de ING Fond de Pensii după primele trei trimestre din 2009 s-a redus cu circa 2% față de prima jumătate a anului ajungand la 6%, în comparație cu nivelul de 7,9%** înregistrat de piață în aceeași perioadă.

Performanța anualizată a investițiilor de la lansarea fondului de pensii obligatorii al ING până la 30 septembrie 2009 a fost de 18,5%*, față de 15%** cât a fost randamentul mediu ponderat al fondurilor din Pilonul II în aceeași perioadă.

La 30 septembrie 2009 activele fondului de pensii obligatoriu administrat de ING erau alocate în proporție de 68,7% în titluri de stat, 17,76% în obligațiuni 1,06% lichidități și 12,42% în acțiuni.

"Dată fiind structura pe vârste a fondului de pensii ING, orizontul de timp al investițiilor este de peste 18 ani mergand pana la 45 de ani și, în aceste condiții, o creștere a ponderii acțiunilor e un mijloc eficient de a optimiza raportul între risc și randament. Pe termen scurt, o mai mare alocare în acțiuni poate însemna o volatilitate mai ridicată, însă pe termen lung este demonstrat că această strategie poate produce pentru clienți randamente considerabil superioare investirii exclusiv în instrumente mai puțin volatile, precum cele cu venit fix", spune Emilia Bunea, Directorul General al ING Fond de Pensii.