Ghiseul Bancar

Forumul Economic Mondial: Ce trebuie sa faca statele pentru a creste nivelul pensiilor

Societatea de astazi se confrunta cu probleme tot mai grave ca urmare a evolutiilor demografice, motiv pentru care statele nationale trebuie sa ia rapid o serie de masuri pentru a asigura pensii decente pentru cetateni, arata raportul „Transforming Pensions and Healthcare in a Rapidly Ageing World: Opportunities and Collaborative Strategies”, publicat zilele trecute de Forumul Economic Mondial (WEF).

Raportul contine analize si recomandari privind pensiile de stat si cele private, precum si masurile pe care statele si operatorii privati trebuie sa le intreprinda pentru a furniza pensii mai mari indivizilor. (Raportul integral este disponibil aici)

Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizatie internationala independenta, care are ca obiectiv imbunatatirea nivelului general de trai al lumii, prin angajarea liderilor globali in crearea de parteneriate si programe cu acest scop. WEF este o fundatie impartiala, non-profit, apolitica si fara interese nationale sau partizane.

Raportul pleaca de la problema imbatranirii populatiei la nivel global, care pune tot mai multa presiune pe sistemele publice de pensii si creste nevoia dezvoltarii componentei de economisire privata individuala, prin fondurile private de pensii. Pe scurt, concluziile raportului pot fi sintetizate atfel:
 statele nationale trebuie sa dezvolte pensiile private (ca solutie complementara la sistemele publice de pensii) prin introducerea obligativitatii participarii la fondurile de pensii private si prin asigurarea unor niveluri suficient de ridicate ale contributiilor virate la aceste fonduri private;
 institutiile financiare care administreaza aceste fonduri de pensii private trebuie sa asigure extinderea acoperirii in randul salariatilor, inclusiv cu ajutorul organizatiilor patronale si al sindicatelor (care trebuie sa incurajeze acest proces);
 impreuna, statele nationale si institutiile financiare trebuie sa dezvolte campanii de informare si educare financiara, intrucat indivizii sunt insuficient pregatiti pentru a economisi destul in vederea pensionarii.

Imbatranirea populatiei – principala problema globala

Potrivit statisticilor citate in raportul WEF, numarul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani va creste de la 477,4 milioane in 2005 (sub 8% din populatia globala) la 978,9 milioane in 2030 (aproape 12% din populatia globala). Ca urmare, ponderea cheltuielilor publice cu pensiile, relativ la PIB, va creste in statele dezvoltate cu pana la 45% pana in 2050. Contrar gandirii conventionale conform careia „avem inca destul timp pentru a rezolva problemele legate de pensii”, analiza WEF arata ca „fereastra de oportunitate pentru a rezolva problema globala a pensiilor se inchide rapid”.





Recomandarile expertilor Forumului Economic Mondial

1. Dezvoltarea educatiei financiare si oferirea de sfaturi pentru planificarea financiara in vederea pensionarii
Pentru multi indivizi, in special cei tineri, planificarea financiara in vederea pensionarii este o tema complexa si care de obicei este amanata la nesfarsit. Chiar daca multi dintre ei sunt constienti ca trebuie sa economiseasca mai mult, oamenii tind sa nu faca nimic pentru a rezolva aceasta problema.
Studii si sondaje realizate in ultimii ani, citate de WEF, arata ca:
- o buna parte dintre oameni nu inteleg „limbajul financiar”;
- oamenii sunt in general nepregatiti financiar pentru a se pensiona, adica nu au facut economiile necesare pentru o batranete linistita;
- desi sunt constienti ca pensia de stat nu le va putea oferi un trai decent la batranete, multi oameni nu fac nimic pentru a preintampina aceasta problema;
- majoritatea oamenilor nu realizeaza cat de mult trebuie sa economiseasca pentru pensionare si ca atare amana decizia de a incepe sa economiseasca;
- dintre oamenii care economisesc in sistemele de pensii private, cei mai multi isi supraestimeaza nivelul pensiei pe care o vor primi, in raport cu contributiile (economiile) pe care le vireaza in sistem.
Ce pot face statele?
- sa introduca problema pensiilor (private) in strategiile nationale de educatie financiara;
- sa dezvolte campanii nationale de informare in legatura cu reforma pensiilor si functionarea sistemelor de pensii;
Ce pot face institutiile financiare?
- sa contribuie la dezvoltarea campaniilor de educare si informare financiara.

2. Incurajarea cresterii economisirii private in vederea pensionarii
Chiar si in statele dezvoltate, unele sisteme de pensii private nu beneficiaza de finantarea necesara pentru a face fata problemelor descrise anterior. In aceste conditii, cresterea nivelului contributiilor si prelungirea vietii active sunt masuri esentiale pentru dezvoltarea componentei private de economisire in vederea pensionarii.
Totusi, cei mai multi indivizi, in special tinerii, obisnuiesc sa nu economiseasca pentru pensie si nu doresc sa se gandeasca la acest aspect. De asemenea, angajatorii lor sunt tot mai reticenti sa le „sponsorizeze” pensiile si isi reduc contributiile platite in contul acestora de la fondurile de pensii private. „De aceeea, mecanisme institutionale - cum ar fi obligativitatea aderarii la fonduri de pensii private si un nivel cat mai ridicat al contributiilor - sunt necesare pentru a facilita cresterea pensiilor private”, arata raportul WEF.
Ce pot face statele?
- sa introduca scheme de economisire private pentru pensionare, la scara nationala, cu obligativitatea aderarii, nivel destul de ridicat al contributiilor si optiuni simple si transparente pentru participanti;
Ce pot face institutiile financiare?
- sa extinda cat mai mult acoperirea fondurilor de pensii in randul salariatilor, cu ajutorul organizatiilor patronale si al sindicatelor.

Raportul WEF face o serie de alte recomandari: cresterea eficientei fondurilor de pensii (prin diversificarea optiunilor de investitii, simplificarea alegerii si transparenta crescuta), dezvoltarea pietelor de anuitati si a instrumentelor care contracareaza riscul de longevitate, etc.