Ghiseul Bancar

Asigurarile obligatorii de locuinte, refuzate de Vienna Insurance Group

Companiile Omniasig, Asirom și BCR Asigurări, controlate de Vienna Insurance Group (VIG), nu au depus dosarul pentru a participa la Pool-ul de Asigurare ÃŽmpotriva Dezastrelor (PAID), nemaifiind interesate să încheie asigurări obligatorii de locuințe, au declarat joi pentru NewsIn surse din piață.

Cauza principală ar fi nemulțumirile legate de forma actuală a legislației privind asigurările obligatorii de locuințe. Asigurătorii care au anunțat că vor să participe la PAID trebuiau să depună, până în septembrie, acte care să ateste Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) că pot desfășura o astfel de activitate din punct de vedere legal.

"ÃŽn condițiile în care VIG urma să participe cu 15% din capitalul social, reprezentând circa 1,5 milioane euro, vor avea loc unele schimbări în ce privește capitalul social", a precizat o sursă avizată.

ÃŽn România, grupul VIG controlează companiile Omniasig, Omniasig Asigurări de Viață, Asirom, BCR Asigurări și BCR Asigurări de Viață, fiind cel mai mare jucător, cu o cotă de piață de 30,6%.

Grupul de inițiativă, format din mai multe companii din piață, își propusese să înființeze PAID în perioada 10-15 septembrie, iar până la sfârșitul lunii septembrie urma să fie vărsat capitalul social de către cei 18-19 asigurători care vor să încheie asigurări obligatorii de locuințe, declarau anterior pentru NewsIn surse din piață.

Grupul de inițiativă pentru înființarea PAID a propus ca asigurătorii care vor să încheie asigurări obligatorii de locuințe să participe la capitalul social al PAID cu cel puțin 250.000 euro. Participația maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăși 15% din capitalul Pool-ului.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuințele de tip A și de 10.000 euro pentru locuințele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuințelor tip A și de 10 euro în cazul locuințelor tip B.