Ghiseul Bancar

Firmele de asigurari au avut pierderi in 2008

Asiguratorii din Romania au inregistrat in 2008 o pierdere de neta de 575,78 milioane lei (156,3 milioane euro), dubla fata de cea din 2007, 99% din aceasta suma fiind acumulata de patru asiguratori - Ardaf, Uniqa, BT Asigurari si Asiban, a anuntat miercuri CSA.

Pentru 2007, societatile de asigurare din Romania au afisat o pierdere neta de 253 milioane lei (circa 75,8 milioane euro), al doilea an consecutiv in care rezultatul financiar a fost unul negativ.

Pentru activitatea de asigurari generale, asiguratorii au inregistrat o pierdere neta de 666,45 milioane lei (181 milioane euro), segmentul de asigurari de viata ramanand profitabil, cu un rezultat pozitiv la nivelul pietei de 92,7 milioane lei.

Pe segmentul de asigurari generale, noua societati au inregistrat profit anul trecut, fata de opt in 2007. In acelasi timp, 23 de asiguratori au raportat pierdere in 2008, fata de 25 in 2007.

Pe segmentul de asigurari de viata, opt asiguratori au inregistrat profit pentru anul trecut, comparativ cu 10 asiguratori in 2007. Pierdere au raportat 13 dintre societatile de asigurare pe segmentul de asigurari de viata, fata de 11 in 2007.

Cele patru societati care au cumulat 99% din pierderea neta la nivel de piata - Ardaf, Uniqa, BT Asigurari si Asiban - au fost preluate anul trecut de grupuri financiare straine, care au anuntat schimbari importante in strategiile de dezvoltare ale societatilor preluate - inclusiv fuziunea in cazul societatilor BT Asigurari si Asiban, ambele preluate de catre grupul francez Groupama.

"Anul 2008 a reprezentat pentru societatile de asigurare din Romania o perioada de consolidare, de crestere semnificativa a rezervelor tehnice la un nivel suficient care sa le permita onorarea obligatiilor asumate prin contractele de asigurare, precum si de preluare a unor societati de catre grupuri financiare cunoscute pe plan international", se arata in comunicatul CSA.

Societatile de asigurare aveau rezerve tehnice brute in valoare de 9,84 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 31% fata de soldul existent la sfarsitul lui 2007.

Din acestea, rezervele constituite pentru asigurari de viata erau de 3,42 miliarde lei, in crestere cu 18%, iar cele aferente activitatii de asigurari generale de 6,4 miliarde lei, mai mare cu 40% fata de 2007.

Societatile au majorat semnificativ, mai ales rezervele de dauna constituite pentru asigurarile generale, pe fondul cresterii cheltuielilor cu despagubirile ca urmare a majorarii preturilor aferente reparatiilor auto, precum si a introducerii de catre CSA a unei metodologii unitare de calcul al rezervei de daune neavizate pentru asigurarile obligatorii RCA, se mentioneaza in comunicat.

Astfel, pentru activitatea de asigurari generale, rezervele de dauna avizate au crescut cu 41%, iar cele pentru daune neavizate au crescut cu 88%, ceea ce a facut ca valoarea cumulata a celor doua tipuri de rezerve sa ajunga la 2,6 miliarde lei la finalul lui 2008, in crestere cu 50%.

Actionarii asiguratorilor au renuntat la o parte din profitul din dividende pentru a consolida pozitia companiilor pe piata, se mai arata in comunicat.

Profitul net inregistrat de companiile profitabile a fost anul trecut de 266,58 milioane lei, in timp ce volumul agregat al pierderilor a fost de 842,36 milioane lei, mai arata datele CSA.