Ghiseul Bancar

Fondul de garantare a asigurarilor despagubeste clientii Euroasig

Fondul de Garantare din sistemul asigurarilor a instrumentat peste 70% din dosarele de dauna legate de compania Euroasig, intrata in faliment, si a facut plati de 2,5 milioane lei, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Fondul de Garantare a primit de la creditorii de asigurare ai Euroasig, pana la data de 30 aprilie, cereri de plata aferente unui numar de 1.614 dosare de dauna. Pana la aceeasi data, Fondul de Garantare a instrumentat 1.153 de dosare de dauna, reprezentand peste 70% din numarul total de dosare pentru care s-au formulat cereri de plata, se arata in comunicatul CSA.

"Avand in vedere faptul ca hotararea pronuntata de instanta privind deschiderea falimentului Euroasig a devenit irevocabila, prin nerecurare, la data de 16.03.2009, rezulta astfel ca Fondul de Garantare a instrumentat, in medie, un numar de 35 dosare de dauna pe zi", se mentioneaza in comunicat.

In ce priveste dosarele de dauna deja instrumentate, pentru 384 de dosare au fost efectuate deja plati, in valoare totala de circa 2,5 milioane lei.

De asemenea, 569 dosare de dauna au fost propuse la plata, cu o suma totala de 1,9 milioane lei, platile catre creditori urmand a fi efectuate in perioada imediat urmatoare. In acelasi timp, pentru 200 dosare de dauna s-a constatat ca, potrivit legii, este necesara completarea documentatiei de catre creditorii de asigurari.

Potrivit legii, Fondul de garantare a putut proceda la efectuarea de plati catre creditorii de asigurari ai Euroasig numai dupa data la care hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila, respectiv 16 martie 2009. Fondul poate efectua plati catre creditorii de asigurari numai daca acestia depun o cerere in acest sens si prezinta toate documentele solicitate, se mai arata in comunicat.

CSA anunta in 18 februarie ca Fondul de Garantare, departament in cadrul Comisiei, a preluat evidentele dosarelor de dauna de la Euroasig, asigurator aflat in faliment dupa ce masurile de redresare financiara nu au dat rezultate. In 25 noiembrie 2008, CSA a decis ca Fondul de Garantare sa preia creantele de asigurari ale societatii Euroasig.