Seful MasterCard: Noile tehnologii vor produce in curand o adevarata revolutie pe piata bancara, dar si in alte industrii, inclusiv in administratia publica

Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania in cadrul MasterCard, avertizeaza ca atat piata bancara, dar si alte industrii, precum telecomunicatiile, transporturile, comertul, posta si chiar administratia publica, vor trece in viitorul apropiat printr-o adevarata revolutie tehnologica ce va schimba dramatic nu doar modul de furnizare a serviciilor, cat mai ales relatia companiilor si autoritatilor cu clientii si intreaga populatie.

Iar bancile, atentie, par destul de nepregatite pentru noile provocari, intrucat viteza cu care se misca pentru a adopta inovatia lasa de dorit, situatie de care ar putea profita alti concurenti din afara industriei bancare, precum firmele de tehnologie sau de plati, asa cum se intampla pe pietele dezvoltate, precum cea din SUA.

“Noile tehnologii avanseaza rapid si cred ca vom asista in curand la o adevarata revolutie cu privire la modul in care acestea vor schimba serviciile bancare, de telecomunicatii, transporturile, comertul sau alte industrii, inclusiv administratia publica. Ma astept sa se intample ceva relevant chiar in acest an, vor fi proiecte importante atat in parteneriat cu bancile, dar si cu parteneri non-traditionali, precum firme de telefonie mobila, postale si curierat, dar si cu Ministerul Finantelor”, spune Vladimirescu, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Seful MasterCard ne ofera si cateva exempe despre cum va arata sau cum se dezvolta deja aceasta revolutie tehnologica.

Cum am putea plati taxiul

Iata de exemplu cum am putea plati taxiul: “Recent am fost in Israel, unde am platit diverse servicii, de la taxi la hotel, fara sa vad macar cum arata un shekel, moneda locala. Inainte de a lua taxiul de la aeroport, mi-am descarcat pe telefonul mobil o aplicatie pentru taxi, in care mi-am introdus datele cardului. Taxiul avea wireless, astfel ca am putut plati cursa fara probleme cu respectiva aplicatie, inclusiv bacsisul, iar factura mi-a fost trimisa pe e-mail. Mai mult, aplicatia mi-a aratat traseul ce urma sa-l fac pana la destinatie, evitand riscul de fi plimbat aiurea, dar si numele si fotografia soferului si numarul taxiului”.

Vladimirescu considera ca si la noi s-ar putea dezvolta intr-un mod asemanator industria transporturilor, iar un rol important aici l-ar putea juca firmele de telecomunicatii, care ar putea oferi taximetristilor infrastructura de comunicatii necesara pentru acceptarea platilor cu noile aplicatii mobile.

“Cu doar cativa ani in urma ne gandeam sa punem POS-uri in taxiuri, dar astazi aceasta nu mai este o solutie, aplicatiile mobile fiind alternativa evidenta”, spune seful MasterCard.

De altfel, si in Romania exista o serie de aplicatii pentru taxiuri iar una chiar permite si plata cursei.

MasterCard este un deschizator de drumuri pentru noile tehnologii in Romania, unde a lansat o serie de proiecte in premiera europeana si mondiala, cel mai recent fiind portofelul electronic dezvoltat in parteneriat cu procesatorul de plati online si prin SMS, Netopia. Recent, respectivul portofel a fost integrat in e-wallet-ul MasterPass, pentru a permite comerciantilor si clientilor care lucreaza cu Netopia sa poata plati oriunde in lume, online sau offline prin coduri QR.

“In acest an cred ca numarul de wallet-uri in care ne vom putea inrola cardurile va creste sensibil, sper ca multe sa fie integrate in reteaua MasterPass, iar in paralel vom vedea si un avans considerabil al numarului de comercianti care sa accepte platile cu aceste portofele electronice”, spune Vladimirescu.

O alta dovada a dezvoltarii noilor tehnologii o gasim la Sibiu, unde 15% dintre biletele in autobuze se platesc cu cardurile contactless MasterCard, un procent foarte mare, dublu fata de anul precedent, dar si la Bucuresti, unde accesul la metrou se poate face in mod asemanator, rapid si fara a fi necesara introducerea codului PIN.

Guvernul roman lanseaza in premiera mondiala proiectul de plata a taxelor cu cardul online

Iar cea mai recenta premiera mondiala este proiectul Ministerului Finantelor de a deveni acceptator de plati cu cardul, astfel incat toata lumea sa-si poata plati impozitele si diversele taxe online, de oriunde s-ar afla si oricand, fara sa mai stea la coada la ghisee, introducand doar datele cardului pe o platforma de plati online dedicata.

Utilizarea aplicatiilor de pe telefonul mobil pentru diverse plati, dar si a cardurilor pentru noi tipuri de tranzactii, precum taxele si impozitele datorate statului, nu aduc beneficii doar utilizatorilor, care scutesc astfel timp pretios pe la ghisee, ci si comerciantilor, furnizorilor de servicii si statului.


Citeste tot articolul

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu