Nu uitati de comisionul de administrare a cardului

Cardul: pentru unii este o necesitate, in timp ce pentru multe persoane, care au intrat in posesia lui din obligatie, reprezinta, inca, o necunoscuta. De ce din obligatie? Pentru ca multi angajati sau studenti au fost nevoiti sa-si faca un card pentru a primi salariile sau bursele de studiu, ele fiind folosite doar in acest scop.

Cardul este folosit de romani mai mult pentru retragerea de numerar, decat pentru efectuarea diferitelor plati, dupa cum arata statisticile BNR: valoarea retragerilor de numerar de la ATM (bancomat) a fost, in trimestrul al doilea, de sase ori mai mare, decat valoarea platilor.

Prin intermediul cardului de credit (folosit, in general, la plata catre comercianti), va puteti bucura de o anumita suma, pe care banca o pune la dispozitia clientului. In fiecare luna, trebuie sa rambursati un anumit procentaj din suma retrasa, plus dobanda. Principalul avantaj al acestui card il reprezinta neplata dobanzii pentru banii folositi daca acestia sunt returnati in perioada de gratie. Aceasta optiune, insa, este valabila numai pentru platile la comercianti (cumparaturi), nu si in cazul retragerilor de numerar.

Cei mai multi romani, au auzit de cardul de debit atunci cand au fost instiintati de catre angajator ca vor primi salariile pe card. Cu cardul de debit puteti face plati sau retrageri de numerar in limita fondurilor proprii depuse in contul de card.

Desi cardul de credit are o dobanda mai mare decat un credit de nevoi personale, el este ales pentru faptul ca este mai usor de obtinut, are o perioada de gratie ce iti permite sa eviti plata dobanzii.

Atentie, insa, la plata comisionului de administrare, daca decideti sa pastrati contul, dupa achitarea creditului respectiv. Astfel a procedat si un client ING care, a inchis limita de creditare, insa a pastrat contul. Au trecut 3 ani in care clientul ING a uitat de contul respectiv, insa nu si banca, ce a perceput un comision de administrare a contului. Acesta a aflat intamplator de faptul ca timp de 3 ani i-a fost perceput un comision de administrare, ce a ajuns la valoarea de 170 de RON. In prezent, comisionul de administrare, valabil pentru cardul de credit de la ING este de 18 RON pe an.

Acest caz nu este singular, mai multi posesori de carduri aflandu-se in aceeasi situatie. Sa luam exemplul unui student, care detine un card pentru a primi o bursa. In cazul in care el nu se va mai folosi de cardul respectiv, iar in cont nu mai exista bani din care sa fie retras comisionul lunar de administrare, studentul va deveni dator catre banca. Din pacate, banca nu informeaza utilizatorii de existenta acestui comision si multi dintre ei se trezesc cu restante.

La fel se intampla si in cazul BCR, unde comisionul lunar de administrare este de 24 de RON pentru un card de credit si 1,75 RON pentru unul de debit. Sfatul lor este ca persoana care detine cardul sa se ingrijeasca sa pastreze o suma din care banca sa retraga acel comision. Ei ne asigura, insa, ca aceste restante nu sunt raportate Biroului de Credit.
La BRD comisionul de administrare este de 14 RON anual pentru cardul de debit Maestro, iar pentru cardul de credit acest comision este de 25 RON pe an.

La UniCredit Tiriac Bank, la cardul de debit Mass, comisionul de administrare este de 100 RON anual, iar pentru cardul Gold, acest comision este de 200 de RON pe an. Si in cazul unui card de credit comisionul de administrare este mai mare decat in cazul altor banci, de 50 de RON anual pentru Mastercard Standard si 150 de RON anual pentru Mastercard Gold.

Aceste comisioane exista si, de cele mai multe ori, clientul le afla abia dupa ce se loveste de ele.

5 comentarii

Sofia
2010-04-16

Cred ca NU clientul trebuie sa tina minte sa inchida contul, co BANCA, atunci cand clientul renunta la card-trebuie sa ii spuna clientului ca inchide si contul-ni sa i-l lase deschis

pristanda
2010-09-17

De cand moneda nationala este RON? Moneda nationala este leul, stimate autor! RON este doar simbolul, ceea ce este cu totul altceva! Si, la cam 5 ani de cand am trecut la leul nou, nu mai e nicio scuza in a folosi RON doar pentru a atrage atentia ca e leul nou, nu cel vechi! Se mai trezesc unii ignoranti, chiar si prin reclame TV, sa-l mai puna si la plural, facandu-l "roni"! Si va mai chemati "Liderul informatiilor bancare"?! Halal, daca nici art. 13 din Legea nr. 312/2004 nu il stiti! Stima!

Sergiu
2010-09-22

ce se intampla daca nu platesc comisionul?

V.
2011-02-20

Ptr. Sergiu. O sa te stoarca la banut. Baga-i in ma-sa cu bancile lor cu tot !

Adina
2011-11-17

Ce se intampla daca mi-am facut un card maestro la bcr si a trecut un an sau doi de atunci (si nu l-am folosit in acest timp)? aveti idee cat ma costa sa il inchid?

Posteaza un comentariu