Cum ti se poate fura cardul prin "phishing"

Una dintre metodele de succes ale hotilor de carduri este cea denumita phishing.
Totul se petrece pe internet, fireste, in cel mai simplu mod. Hotii-pescari electronici trimit e-mailuri catre clientii unei banci, dandu-se drept reprezentanti ai bancii, cerandu-le datele cardului, din diverse motive:

- actualizarea bazei de date
- emiterea unui nou card
- probleme tehnologice ce necesita upgradarea sistemului si necesitatea completarii bazei de date

Naivii cad astfel in plasa pescarilor, le trimit datele de identificare a cardului, iar hotul nu are altceva de facut decat sa goleasca cotul de card de bani.

O banda de hoti de carduri care foloseau aceasta metoda a fost prinsa recent la Brasov.

Potrivit Pro TV, sapte români ºi cinci americani au golit conturi din Franþa, Anglia, Belgia, Statele Unite ºi Canada. Totul a fost pus la cale de un tânãr de 25 de ani din Braºov, care a ajuns dupã gratii.

Procedura era foarte simplã. Membrii reþelei trimiteau e-mail-uri cãtre cetãþeni strãini, dându-se drept reprezentanþi ai unor bãnci în care victimele aveau conturi.

Cereau pinurile ºi numerele de card ºi confecþionau apoi copii. Zeci de oameni s-au vãzut astfel cu conturile golite. Prejudiciul stabilit pânã acum de anchetatorii români se ridicã la 70.000 de dolari. Dar, spun ofiþerii, suma ar putea fi mai mare.

Exista si metode mai sofisticate de phishing, si anume crearea unor pagini de internet fantoma, identice cu cele ale bancilor, pentru ca cei vanati sa cada mai usor in plasa hotilor.

Un sfat pentru a nu fi victima hotilor-pescari de carduri

Sfatul e foarte simplu: Nu dati niciodata, nimanui, prin nici un mijloc, datele cardului (nume, numar de card, cod de securitate).

Datele cardului sunt cunoscute doar de utilizator. Codul de securitate nu-l cunoaste nici macar banca!

Nici o banca nu cere niciodata clientilor datele despre carduri, cu atat mai putin codul PIN!

0 comentarii

Posteaza un comentariu