Cat ne costa sa retragem bani de la ATM de pe cardul de credit?

Cardurile de credit sunt instrumente create in special pentru plata cumparaturilor la comercianti, motiv pentru care aceasta operatiune nu este comisionata. Totusi, acest instrument bancar este utilizat destul de des si pentru retragerea de numerar, mai ales in Romania, unde nu foarte multi comercianti au instalate dispozitive pentru plata cu cardul.

GhiseulBancar.ro a realizat o analiza a comisioanelor percepute de banci pentru retragerea de numerar de pe cardul de credit de la bancomatele proprii sau ale celorlalte banci din Romania.

De asemenea, publicatia noastra a calculat un indice mediu al acestor comisioane la cardurile de credit standard emise de un numar de 15 banci romanesti, cele mai importante de pe piata.

Comisionul mediu pentru retragerea de numerar de bancomatele proprii este de 0,91%

Din studiu rezulta ca majoritatea bancilor analizate (mai exact 10) aplica un comision de 1% din suma retrasa de la bancomatele proprii. La limita superioara se situeaza ABN Amro care percepe o taxa de 2% (minim 7 lei) pentru retragerea de numerar de pe cardul Perfect Standard. Cel mai mic comision la retragerea de numerar este de 0,2% si il gasim la produsul Visa Clasic de la BRD.

Indicele mediu al comisioanelor percepute de bancile romanesti pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii este de 0,91%.

De exemplu, daca retragem de la bancomatul bancii emitente al cardului suma de 100 lei vom plati in medie un comision de 91 de bani.

Cat platim in plus cand retragem bani de la bancomatul altor banci?

Atunci cand nu gasim prin apropiere un bancomat al institutiei de credit care a emis cardul, trebuie sa apelam la ATM-urile altor banci. In aceasta situatie, vom scoate din buzunar un comision mai mare deoarece operatiunea implica niste costuri suplimentare pentru institutiile financiare implicate, plus ca lipsa de fidelitate se penalizeaza. Din aceste considerente, toate bancile analizate au taxe mai mari pentru utilizarea bancomatelor concurentei. O singura exceptie am sesizat, si anume BCR-ul, unde taxa este de 1% atat pentru bancomatele proprii, cat si pentru cele altor banci.

Pentru operatiunea de retragere de numerar de la bancomatele concurentilor plata este formata dintr-un comision exprimat ca procent din numerarul retras la care se adauga o suma fixa.

Din calculele noastre, aplicate asupra aceluiasi esantion de banci, reiese un comision mediu la retragerea de numerar de la alte bancomate de 1,2% plus o suma medie fixa de 1,93 lei.

Astfel, daca retrageti 100 de lei veti plati in medie 3, 13 lei, adica de peste trei ori mai mult decat daca utilizati bancomatul bancii dumneavoastra.

Bancile care au facut obiectul studiului nostru sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit Tiriac, Alpha Bank, CEC, ING, ABN Amro, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Millenium Bank si Banca Carpatica.

In incheiere, trebuie sa mentionam ca bancile te taxeaza mai mult pentru retragerea de numerar de pe un card de credit, comparativ cu unul de debit. Explicatia este simpla: cardul de credit este un instrument de plata destinat efectuarii de cumparaturi la comercianti, in timp ce cardul de debit este utilizat preponderent pentru incasarea salariilor si extragerea de numerar.

0 comentarii

Posteaza un comentariu