Brosura explicativa de la ING cu toate pensiile posibile

ING a anuntat lansarea “Brosurii cu toate pensiile posibile”, un material informativ despre caracteristicile fiecarui tip de pensie.

Sunt trei piloni de pensii. Sau, mai simplu, trei pensii: pilonul 1 este pensia de la Stat, Pilonul 2 este pensia privata obligatorie, iar Pilonul trei, este pensia facultativa.

Pensia de la Stat se “activeaza” cand te angajezi prima oara, cand incepi sa platesti o cotizatie catre Sistemul de Pensii de Stat: 9,5% daca nu ai pensie obligatorie sau 7,5% daca ai. Este o cotizatie obligatorie, din momentul in care ai semnat contractul de munca. Cei 7,5% vor scadea cu 0,5% in fiecare an, pana ajung la 3,5%.

Ce fac banii la Stat?

Se aduna, dar nu in contul tau. Cotizatiile tale se duc la actualii pensionari si nu se insumeaza intr-o pensie pe care s-o primesti atunci cand nu mai lucrezi.

Acum, o pensie medie este de 564 RON, ceea ce inseamna mai putin de 44% din salariul mediu net, in valoare de 1 277 lei.

Cum imi este calculata pensia de la Stat?

Fiecare angajat care a terminat cu serviciul are un punctaj in functie de care ii este stabilita valoarea pensiei. Lunar, fiecare angajat realizeaza un numar de puncte, care este rezultat din raportarea salariului brut individual (cu tot cu sporuri si adaosuri) la salariul brut mediu, valabil in luna respectiva ( cel comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice).

La sfarsitul anului, se face punctajul anual, care este rezultatul impartirii la 12 a punctajelor lunare. La varsta de pensionare, punctajele anuale se aduna si se impart la numarul anilor in care ai lucrat.

Rezultatul pe care il obtii, punctele, se transforma in bani, prin inmultirea lor cu valoarea punctelor stabilite de Stat.

De exemplu, sa presepunem ca intr-o luna o persoana are un venit brut de 2 500 lei. Numarul de puncte realizate in aceasta luna va fi obtinut prin impartirea venitului la valoarea salariului mediu brut care a fost de 1 728 si va avea valoarea de 1,446. Cuantumul pensiei = punctajul mediu anual x valoarea punctului de pensie.

Pensia privata obligatorie, sau pensia pentru care nu dai nimic in plus

Pana anul trecut plateai, la Sistemul de Pensii de Stat, 9,5% din salariul brut. Din cauza cresterii numarului de pensionari, in paralel cu scaderea numarului celor care muncesc, Statul nu mai poate fi sigur ca iti poate asigura o pensie buna, daca aplica mecanismul actual. Ca urmare, a cedat 2% fondurilor de pensii private. Asa a aparut pensia privata obligatorie.

Comparativ cu banii pe care ii dai la pensia de Stat, cei de la pensia obligatorie se strang intr-un cont si se intorc la tine la varsta pensionarii.

In caz de invaliditate, primesti banii din cont, iar in caz de deces, banii nu se pierd, ci ajung la mostenitorii tai.

Tu alegi unde ti se duc banii

Accesarea la un fond de pensii private este obligatorie pentru toti cei care sunt la primul lor loc de munca. In patru luni de la angajare, trebuie sa alegi un fond de pensii. Daca nu o faci tu,. Vei fi repartizat aleatoriu, spre un fond pe care poate ca nu l-ai fi ales.
Pentru cei care au peste 35 de ani, dar nu mai mult de 45, pensia privata obligatorie este optionala.

Pensia facultativa. Pentru cei care nu-si permit o pensie mica

E singura pensie la care poti sa contribui chiar si cu 15% din venitul salarial brut lunar. Si, alaturi de celelalte, este pensia care-ti completeaza veniturile la varsta pensionarii.

De ce ar trebui s-o iei in calcul

Daca vrei mai multi bani decat cei care iti vin din pensia de Stat si cea obligatorie, trebuie sa-si faci si o pensie facultativa, Poti sa contribui cu pana la 15% din salariul lunr brut.


0 comentarii

Posteaza un comentariu