BURSA/FONDURI

BVB devine membru al Federatiei Europene a Burselor de Valori

Bursa de Valori Bucuresti (B.V.B) informeaza ca in data de 29.11 2006 s-a desfasurat, la Frankfurt/Main – Germania, Adunarea Generala a Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE) la care au participat domnul Ovidiu Sergiu Pop - Vicepresedinte al Consiliului Bursei si domnul Stere Farmache - Director General BVB.

Piata de capital va creste intr-un ritm accelerat

Piata romaneasca de capital va creste intr-un ritm foarte accelerat pe termen mediu, chiar daca este posibil sa nu se mai repete performantele din anii 2004-2005, a declarat, sambata, la un seminar la Sinaia, Petre Pavel Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.

Fondurile de investitii ne aduc castiguri de trei ori mai mari decat un depozit

Cei care au cumparat in urma cu un an unitati la unul dintre fondurile diversificate de investitii, unele dintre ele administrate de banci precum BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau Bancpost, au acum un castig mediu de 13%. De la inceputul anului, aceste fonduri au avut un randament de 8,7%. Cei care si-au asumat un risc mai mare si au cumparat unitati la un fond de actiuni, au obtinut un castig mai mare: de 15,6% de la inceputul anului si de 22,2% in ultimele 12 luni. Asadar, aproape de trei ori mai mult decat un depozit bancar clasic, care ofera dobanzi de cel mult 8% pe an.

In prima ora de la lansarea pe Bursa s-au vandut 50 de obligatiuni Banca Mondiala

In prima ora de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obligatiunilor emise de Banca Mondiala, s-au vandut deja un numar de 50 de bonduri la cotatia de 100%, adica valoarea lor de cumparare. Obligatiunile in lei emise de Banca Mondiala, prima emisiune de acest gen a unei companii straine in Romania, au un grad de risc foarte mic, intrucat dispun de un rating maxim, AAA. Asadar aceste bonduri reprezinta o investitie foarte buna, in special pentru companii, daca tinem cont si de faptul ca se platestre o dobanda fixa de 6,5% pe an, maturitatea fiind de trei ani.

Directorul Bursei din Sibiu acuza Bursa de Valori Bucuresti

Directorul Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, lanseaza, prin intermediul unui comunicat de presa, acuzatii dure impotriva actionarilor Bursei de Valori Bucuresti. Ancuta spune ca actionarii BVB nu au dorit fuziunea cu Bursa din Sibiu, care a fost tratata ca un copil sarac sau orfan, cu toate ca valoarea tranzactiilor pe cele doua burse au ajuns sa fie identice in ultima perioada. „Era foarte clar ca aceasta fuziune nu se va produce prin prisma faptului ca privatizarea BVB le-a oferit celor 68 actionari o “mare impropietarire”, adica averi consistente de peste 1,2 milioane de euro fiecare, pleasca pe care nu o pot primi si de la Sibiu”, se arata in comunicatul Bursei din Sibiu. Ancuta spune ca Bursa din Sibiu va lansa la anul o piata spot care va concura BVB. In aceeasi zi, BVB a anuntat ca incepe testarea aplicatiei bursiere pentru instrumentele financiare derivate. Asadar, razboi total intre cele doua burse.

Fondurile mutuale diversificate au adus castiguri anuale de 15,7%

Castigul mediu al fondurilor mutuale diversificate, care investesc atat in actiuni la bursa cat si in instrumente cu venit fix, precum dobanzi bancare sau obligatiuni, s-a situat la sfarsitul lui august la 15,7% cumulat pe ultimele 12 lni, conform datelor prezentate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv. Fondurile diversificate detin pozitia de lider pe piata fondurilor de investitii, cu o cota de 38%.

Castig de 7,68% in doua luni cu fondul Raiffeisen Prosper

Raiffeisen Asset Management a inregistrat in primele doua luni de activitate randamente de 7,68% si 4,35% la cele doua fonduri de investitii pe care le administreaza - Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit, se arata intr-un comunicat de presa al Raiffeisen Bank.

Fondurile deschise de investiþii au scãzut în medie cu 0,25%

Fondurile deschise de investitii au inregistrat o scadere medie de 0,25 la suta in ultima saptamana, ajungand la un randament cumulat negativ de minus 1,29 la suta fata de inceputul anului, in timp ce in 2005 aprecierea medie s-a situat la 16,21 la suta.

Cum obtinem castiguri mai mari decat un depozit bancar si mai sigure decat actiunile la Bursa

In conditiile in care dobanzile la depozitele bancare nu mai aduc un castig mare, iar actiunile bursiere sufera, din cand in cand, cum este cazul si acum, de caderi bruste ale preturilor, bancile vin cu noi alternative pentru cei care vor sa puna niste bani de-o parte, dar care sa le aduca si castiguri mai mari decat un depozit bancar si cu un risc mai mic decat actiunile bursiere: fondurile deschise de investitii. Raiffeisen Bank a lansat astazi doua tipuri de astfel de fonduri, adresate in special persoanelor fizice, dar si companiilor ce dispun de lichiditati destinate investitiilor, precum firmele de asigurari sau (viitoarele) fonduri de pensii. Aceste fonduri investesc banii in mod intelept, adica in mai multe cosuri: o parte la Bursa, atat la cea din Bucuresti, dar si la bursele straine, si o parte in instrumente cu venituri sigure, precum obligatiunile si depozitele bancare. Dar sa vedem cum functioneaza aceste noi instrumente de investitii financiare.

Raiffeisen a lansat doua fonduri deschise de investitii

Raiffeisen Asset Management, companie infiintata la sfarsitul anului trecut de Raiffeisen Bank, a lansat primele doua fonduri deschise de investitii: Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.