BANCI

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY

 

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY, sunt, in ordine, urmatoarele:

Romania face primul pas in Uniunea Bancara: semneaza acordul privind Fondul Unic de Rezolutie

 

Guvernul și președintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze, în luna mai, odată cu statele din zona euro, Acordul privind transferul și mutualizarea contribuțiilor la Fondul Unic de Rezoluție, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat.

BRD si-a bugetat pentru 2014 o crestere modesta a creditarii, de doar 4%, si revenirea pe profit

 

 

BRD supune astazi aprobarii actionarilor, in cadrul AGA, bugetul pentru anul 2014 si programul de activitate, care prevede o crestere modesta a creditarii, de doar 4%, ceea ce reprezinta in cifre absolute un volum de credite nete de 29 miliarde lei. Imprumuturile pentru persoane fizice urmeaza sa fie mai mic cu 1,5% decat anul trecut, respectiv 16 miliarde de lei, in timp ce finantarile pentru companii vor crestere mult mai mult, cu 11,8%, adica aproape 13 miliarde lei.

 

Firmele exportatoare au o noua asociatie reprezentativa: Asociatia Romana a Exportatorilor (AREX), condusa de sefii Eximbank, Grup Servicii Petroliere si Alro

 

Eximbank anunta ca s-au finalizat demersurile juridice pentru înființarea Asociației Române a Exportatorilor – AREX, astfel că asociația își va începe activitatea de susținere și reprezentare a intereselor societăților românești care derulează tranzacții comerciale internaționale.

Schimbarea lui Radu Ghetea de la CEC Bank ar putea fi decisa in aceasta saptamana

 

Premierul Victor Ponta a declarat aseara la un post de televiziune ca guvernul va cauta o solutie pentru inlocuirea lui Radu Ghetea de la CEC Bank astfel incat banca sa nu-i plateasca despagubiri, intrucat contractul acestuia de presedinte expira abia in 2015. Ponta a precizat ca la CEC urmeaza sa fie aplicat un sistem de conducere dualist, cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat.

Romanii din strainatate trimit acasa tot mai putini bani: valoarea remiterilor, in scadere pentru a treia luna consecutiv

 

Remiterile de bani in tara ale romanilor care lucreaza in strainatate au scazut pentru  a treia luna consecutiva, la 259 milioane euro in luna ianuarie, conform statisticilor BNR (vezi grafic). In decembrie 2013, valoarea remiterilor s-a ridicat la 281 milioane euro, cu mult sub nivelul din decembrie 2012, cand romanii au trimis in tara 492 milioane euro.

Mugur Isarescu castiga batalia cu Ilie Carabulea pentru soarta Carpatica: actionarii minoritari au decis in AGA fuziunea cu alta banca

 

Banca Carpatica anunta ca actionarii bancii au votat astazi, in cadrul AGA, planul de dezvoltare propus de conducere si sprijinit de BNR, prin fuziunea cu o alta banca, plan cu care actionarul majoritar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in inchisoare in cazul de coruptie ASF-Carpatica Asig, nu a fost de acord.

EximBank ofera servicii de factoring extern, prin finantarea partiala sau integrala a facturilor emise de firmele exportatoare

 

 

EximBank si-a dezvoltat oferta de factoring extern, astfel ca banca poate acum finanța parțial sau integral facturile comerciale aferente exportului emise de companii, pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditate dintre momentul facturării și cel al încasării efective.

 

S-a infiintat patronatul bancar, in frunte cu Steven van Groningen si sefii BCR, BRD si UniCredit, o alternativa la ARB-ul condus de Radu Ghetea

 

Dupa ce a plecat din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la inceputul lui 2012, unde detinea functia de vicepresedinte, Steven van Groningen (foto), seful Raiffeisen Bank a devenit presedintele primului patronat bancar din Romania, denumit Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o alternativa la ARB, dar care nu exclude o unificare, in final, a celor doua institutii care reprezinta bancile romanesti.

Piraeus Bank ramane singura banca greceasca profitabila din Romania, Alpha Bank si Bancpost avand in continuare pierderi

Piraeus Bank anunta ca a realizat un profit brut de 3,3 milioane euro in 2013, fiind singura banca greceasca din Romania care a reusit sa ramana profitabila, Alpha Bank si Bancpost inregistrand in continuare pierderi. Bancpost a avut pierderi de 40,2 milioane euro in 2013, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 5 milioane de euro.