BANCI

Seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, este foarte ingrijorat de situatia politica din Romania si vede viitorul tarii pe termen lung foarte instabil

Andreas Treichl, seful bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca locala, se declara foarte ingrijorat de situatia politica din Romania. Mai mult, el considera ca pe termen lung situatia tarii va fi „foarte instabila”.

Consiliul Concurentei este de acord cu plafonarea dobanzilor la credite, dar nu in bloc, ci diferentiat pe fiecare tip de imprumut, cum a propus si BNR

Consiliul Concurentei nu respinge ideea de plafonare a dobanzilor la credite, dar cu conditia sa nu se faca in bloc, la fel pentru toate imprumuturile, cum se propune in proiectul de lege aflat in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor, ci diferentiat, pentru fiecare tip de imprumut si specificul creditorului.

Banca Transilvania este singura banca din Romania care nu respecta legea contului de baza

Banca Transilvania este singura banca din Romania care nu respecta legea contului de baza, desi au trecut deja trei luni de la intrarea in vigoare a acesteia, in 27 ianuarie 2018.

CEC Bank a deschis o noua agentie in comuna Deveselu din Judetul Olt

CEC Bank a deschis o noua agentie in Judetul Olt, comuna Deveselu, anunta banca intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:

Ce se va intampla cu creditele cesionate de Bancpost la Eurobank, pe care Banca Transilvania nu le-a cumparat?

Creditele Bancpost cesionate in strainatate, la Eurobank, vor fi gestionate de un partener local, dupa ce Bancpost va fi integrata in Banca Transilvania, spune banca greceasca, ceea ce inseamna ca aceasta nu are intentia sa repatrieze respectivele imprumuturi, dupa cum nici Banca Transilvania nu si-a anuntat intentia de a le cumpara.

Bancile nu-si avertizeaza clientii despre riscurile unui credit

Bancile romanesti si clientii acestora care au obtinut credite in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008 inca se zbat sa-si indrepte greseala de a se aventura fara prea mare chibzuinta in imprumuta sume de bani mai mari decat le-ar putea rambursa in mod rezonabil, fara ca rata la banca sa le afecteze semnificativ viata personala, sau pentru a-si cumpara case, masini sau alte lucruri pe care nu si le pot permite.

Banca Transilvania isi avertizeaza clientii Bancpost ca va tine seama la conversia creditelor in franci de aprecierea leului cu 7% in ultimii trei ani, dupa o depreciere de 126% in 11 ani

Dupa cum se vede in grafic, francul si euro s-au miscat in paralel in ultimii 13 ani: ambele monede s-au depreciat puternic fata de leu in anii de supraincalzire a economiei mondiale care au precedat Marea Criza din 2008, francul atingand un minim istoric de 1,89 lei iar euro de 3,13 lei in iulie 2007.

CEC Bank isi mentine oferta de credite de consum in top 5 cele mai mici dobanzi

CEC Bank anunta ca-si prelungeste pana la finalul lunii iunie oferta de credite de nevoi personale cu o dobanda fixa de 9,90% pe an si o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 12,29%, in cazul unui imprumut de 23.000 de lei pe cinci ani, care se afla printre primele cinci cele mai mici dobanzi la imprumuturile oferite de cele mai mari sapte banci romanesti (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC).

Gafa BNR: 9 membri ai conducerii au dat raportul in fata a 3 senatori...

…dintre care unul, Florin Citu, presedintele comisiei economice din Senat, cel care a invitat conducerea BNR la “o discutie”, parea al zecelea membru al conducerii bancii centrale, dupa cat de galant s-a purtat cu invitatii sai.

Consiliul Concurentei, care ar trebui sa aiba primul cuvant la legea de plafonare a dobanzilor la credite, tace. De ce oare?

Se stie ca intr-o economie de piata preturile si dobanzile (pretul banilor) sunt rezultatul concurentei, adica a relatiei dintre oferta si cerere: cu cat oferta este mai mare, cu atat preturile mai mici, iar cand cererea creste, preturile se majoreaza.

Interventia statului pe piata libera, prin limitarea preturilor, asa cum intentioneaza acum, prin legea de plafonare a dobanzilor la credite (de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare si 18% la creditele de consum), ar fi justificata daca pe piata creditarii nu exista o concurenta reala, astfel incat dobanzile sunt exagerat de ridicate.