BANCI

ING Bank majoreza comisioanele la platile si retragerile de pe card in lei, fiind obligata sa scada de 10 ori comisionul pentru platile in euro, de la 50 la 5 lei

ING Bank a majorat comisioanele pentru platile in lei si pentru retragerile de bani de la bancomate, in conditiile in care este obligata sa scada de 10 ori, de la 50 de lei la 5 lei, comisionul pentru platile in valuta, incepand din 15 decembrie, cand intra in vigoare un regulament european privind platile in euro SEPA, intre statele membre UE, care trebuie sa aiba aceleasi comisioane ca cele din interiorul tarii, in moneda locala.

Noua conducere a CEC Bank: Bogdan Neacsu - director general, Mihaela Lucica Popa - prim-vicepresedinte, Mirela Iovu - vicepresedinte

CEC Bank anunta intr-un comunicat ca in urma finalizarii procesului de nominalizare de catre Adunarea Generala a Actionarilor CEC BANK S.A. si a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei, proces demarat in luna iulie a anului curent, componenta echipei de conducere a Bancii este urmatoarea:

 

- domnul Bogdan Constantin Neacsu – Director general - Presedinte al Comitetului de Directie;

 

- doamna Mihaela Lucica Popa - Director - Prim-Vicepresedinte al Comitetului de Directie;

 

- doamna Mirela Iovu – Director - Vicepresedinte al Comitetului de Directie.

OTP Bank renunta la reclama inselatoare si intra in clubul bancilor care pot fi date exemple de buna practica in publicitate

OTP Bank a renuntat la reclama inselatoare pentru credite, dupa formula "dobanda de la x%", utilizata recent de mai multe banci, astfel ca a decis sa adauge si nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, utilizand formula corecta, "de la x% pana la y%", ceea ce reprezinta un exemplu de buna practica in publicitate, care trebuie sa fie urmat si de restul bancilor sau Institutiilor Financiare Nebancare (IFN).

Care banci au reclame inselatoare si care sunt exemple de buna practica

Directorii de marketing ai mai multor banci au fost cuprinsi de curand de o febra a reclamelor inselatoare, dupa formula "dobanda de la x%", unde dobanda x% este poleita in fel si chip pentru a fi cat mai mica si dotata cu steluta care este un indiciu clar ca acolo se asunde ceva necurat, scris cu litere cat mai mici, sa nu fie observat.

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro.

Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont curent, card si online banking

Costul lunar al unui cont bancar cu card atasat si realizarea de operatiuni online, prin internet banking pe site-urile bancilor, sau pe telefonul personal, prin mobile banking, porneste de la 21 de lei, la Alior Bank, si ajunge la 73 de lei la BRD, adica de peste trei ori mai mult, conform analizei comisioanelor practicate de 20 de banci romanesti, realizata de Bancherul.ro.

Media celor 15 comisioane luate in calcul este de 45,15 lei.
Pe podiumul celor mai ieftine trei banci se afla Alior Bank, CEC Bank si ING Bank, iar cele mai scumpe banci sunt BRD, Raiffeisen si BCR.

Urmatoarele comisioane, aferente unui cont curent standard, au stat la baza clasamentului:

1. Administrarea lunara a contului curent: variaza intre 0 lei la Banca Transilvania (BT) si Libra Bank si ajunge la 5,5 lei la BCR, media fiind 3,5 lei.

2. Emiterea unui card de debit, care este gratuita la majoritatea bancilor, cu cateva exceptii, precum BCR, unde costa 10 lei.

3. Administrarea lunara a cardului este gratuita la 7 banci (ING, First Bank, Garanti, Credit Europe, Procredit, Libra, BT si Alpha Bank) si ajunge la 4,5 lei la Credit Agricole, media fiind 1,53 lei.

4. Interogarea soldului (sumei de bani) de pe card la bancomatul (ATM) propriu, adica al bancii emitente a cardului, care este intre 0 si 5 lei, la Alior Bank.

5. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania este 0 la doar doua banci, CEC Bank si First Bank, cel mai mare comision fiind la Alior Bank - 5 lei.

6. Interogarea soldului contului la bancomatele bancilor din alte tari este fara comision doar la First Bank, cel mai scump fiind tot la Alior Bank - 5 lei.

7. Retragerea banilor la ATM propriu, adica al bancii emitente a cardului, porneste de la 0 lei la 5 banci, la restul fiind 0,2% din suma retrasa.

8. Retragerea banilor de pe card la bancomatele altor banci din Romania este gratuita doar la CEC Bank si Alior Bank, la restul bancilor fiind intre 0,5% si 1% plus 5 lei (BRD).

9. Scoaterea banilor de pe card la ATM-urile bancilor din alte tari este gratuita la CEC Bank si Alior Bank, la majoritatea bancilor fiind 1% din suma retrasa, dar ajunge la 2,5% plus 7 lei la Unicredit.

10. Administrarea serviciului de internet banking este gratuita la 9 dintre cele 20 de banci, cel mai mare comision fiind la OTP Bank, de 7 lei.

11. Pentru mobile banking, 15 banci nu au comision, cel mai mare fiind la BRD, de 4,5 lei.

12. Incasarile dintr-un cont al aceleiasi banci (intrabancar) sunt necomisionate, cu o exceptie: Unicredit, care cere clientilor 1 leu pentru fiecare incasare.

13. Incasarile din conturile altor banci sunt si ele in principal necomisionate, la 12 banci, dar ajung la 5 lei in cazul Raiffeisen si BT.

14. Platile intrabancare online (prin internet/mobile banking) sunt gratis la 14 banci, dar ajung la 3 lei la Raiffeisen si Patria Bank.

15. Platile interbancare online au 0 comision doar la ING Bank si Alior Bank, cele mai scumpe fiind la Raiffeisen: 4,51 lei.

Bancile si executorii judecatoresti continua sa-si bata joc de cei executati silit prin poprirea salariilor si conturilor

Multi romani executati silit prin poprirea veniturilor ajung in situatia de a li se lua de doua ori suma maxima impusa de lege, atat de catre firma angajatoare, cat si de banca la care au cardul de salariu, problema care dureaza de multi ani, fara ca nimeni sa faca nimic pentru a o rezolva.

Atunci cand declanseaza executarea silita, executorii judecatoresti trimit ordine pentru poprirea salariilor atat la firmele angajatoare, cat si la bancile unde salariatii acestora au carduri pe care-si incaseaza salariile.

BRD mi-a blocat conturile fara sa ma anunte. E legal?

"Buna ziua,
BRD mi-a blocat conturile deoarece nu mi-am actualizat datele personale, am primit o notificare ca isi rezerva dreptul sa blocheze conturile acum 1 an, dar de atunci nimic, acum cineva a incercat sa faca o plata si i-au spus ca am conturile blocate ...

Intrebarea mea e: e legal sa imi blocheze banii si sa nu mai am access la conturi pana nu imi actualizez datele personale?

E legal sa imi blocheze conturile fara sa imi spuna : conturile or sa fie blocate incepeand la data de xxx? multumesc", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.

BRD nu mai face transferuri de bani prin Western Union

Romanii nu vor mai putea primi sau trimite bani prin Western Union in unitatile BRD, dupa ce banca a anuntat ca renunta la serviciul de transfer de bani, incepand din data de 19 august 2019.

Probleme la platile cu cardurile Visa ale ING prin Revolut

ING a anuntat ca are probleme cu platile efectuate de clientii sai cu carduri Visa folosite in aplicatia Revolut, care au fost procesate de doua ori.