ASIGURARI

Generali Asigurãri anunta creºteri spectaculoase în primul semestru

Generali Asigurari a incheiat prima jumatate a anului 2006 cu rezultate financiare remarcabile, se arata intr-un comunicat de presa al bancii. In primul semestru al anului in curs, compania Generali Asigurari a subscris un volum total de prime brute de 133.718 mii RON (38,2 mil. EUR), cu 251,4% mai mare fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent (53.181 mii RON). Cresterea a fost de 151,4% in RON.

Sase firme de asigurari, sanctionate pentru vanzarea RCA-urilor in puncte volante

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a finalizat primele actiuni de control la societatile de asigurare si intermediarii in asigurari, care au avut drept obiectiv verificarea modului in care acestia respecta prevederile legale din domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Soferii neatenti vor plati asigurari auto mai scumpe

Liderul companiilor de asigurari generale din Romania, Allianz-Tiriac, a introdus un nou sistem de calcul al costului asigurarii auto Casco, a carui principiu este urmatorul: pretul asigurarii se stabileste nu doar in functie de tipul si pretul masinii, ci si de profilul fiecarui sofer. Mai precis, soferii in varsta, cei casatoriti, in general soferii prudenti, care nu produc multe accidente, vor plati mai putin pentru o asigurare, pe cand cei care fac multe accidente vor scoate mai multi bani din buzunar. In acest fel, compania spune ca face dreptate sociala (fiecare plateste dupa cate pagube a produs), dar in acelasi timp isi va reduce costurile cu despagubirile platite asiguratilor. Valoarea despagubirilor a depasit in ultimul timp pe cea a primelor de asigurare incasate. In concluzie, firma spune ca va oferi soferilor cuminti cele mai ieftine asigurari de pe piata, pe cand celor nazdravani, care produc multe accidente, le vor fi oferite asigurari mai scumpe decat la alte firme.

Acum ne putem asigura si pierderile in urma renuntarii la calatorii

BCR Asigurari a lansat in premiera o noua asigurare care acopera pierderile financiare generate de renuntarea neprevazuta la efectuarea unei calatorii, ca urmare a imbolnavirii, accidentului, decesului, pierderii actelor si alte cauze, printre care si cea a unor acte teroriste produse in locul de destinatie a calatoriei.

Ne putem face asigurarea auto RCA la orice firma de asigurari, fara notificare

Acum ne putem face o noua asigurare auto obligatorie (RCA) indiferent de firma de asigurari la care am avut precedenta polita. Fosta conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a introdus, cu cateva luni inainte, obligativitatea ca firmele de asigurari sa fie notificate cu 30 de zile inainte daca vrem sa incheiem un nou RCA la o alta companie, altfel eram obligati sa ne prelungim asigurarea la aceeasi firma. Acum, noua conducere a CSA a eliminat aceasta restrictie. CSA a amendat precedentele normele din domeniul RCA si a emis, in acelasi timp, altele noi.

Allianz-Tiriac are un nou sistem de vanzare a asigurarii auto casco

Incepand cu luna iulie a anului curent, orice persoana fizica interesata sa-si asigure autoturismul impotriva riscurilor de avarii si furt poate afla on-line, cu exactitate, costul unei asemenea polite emisa de Allianz-Þiriac, accesand site-ul companiei de asigurari–www.allianztiriac.ro. Sistemul genereaza oferte de prime individualizate, riguros corelate cu profilul de risc al asiguratului, cu istoricul daunalitatii inregistrate de client si cu gradul de fidelitate al acestuia in ceea ce priveste relatiile contractuale cu Allianz-Þiriac Asigurari, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

Firma de asigurari Ardaf, din noua amenintata cu falimentul

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat astazi deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la firma se asigurare reasigurare Ardaf SA. CSA sustine ca cei trei membri din conducerea societatii “nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism”, “punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari”. Ardaf poate contesta aceasta masura, luata conform legii privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare. Ardaf, controlata de omul de afacei Ovidiu Tender, arestat in prezent in cazul rafinariei Rafo, s-a aflat si la sfarsitul anului trecut in procedura de redresare financiara, societatea reusind sa se redreseze in urma unei majorari de capital.

Nu uita sa notifici firma de asigurari inainte de expirarea RCA-ului

Daca ti-a expirat RCA-ul si nu vrei sa risti o amenda de cel putin 1.000 de RON (sic!), atunci esti obligat, conform noii legislatii in vigoare, sa-ti faci o noua asigurare tot la firma la care ai incheiat precedenta asigurare. Pentru a schimba firma de asigurari, trebuie ca aceasta sa fie notificata cu cel putin 30 de zile inainte. Notificarea se face in scris si se trimite prin fax, fiind un simplu anunt prin care aduci la cunostinta firmei ca vrei sa inchei o noua polita la o alta firma. Fiind vorba de o noua legislatie, care se aplica in Romania, bineinteles ca nu veti avea aceasta problema la RCA-urile facute pe la colturi de strada si intersectii, si nici macar la toate firmele sau brokerii de asigurari. Altii respecta regula, altii nu. Totusi, trimitand notificarea din timp, chiar daca RCA-ul va expira peste cateva luni, va luati o masura de... siguranta, avand ulterior libertatea sa alegeti orice firma de asigurari. Iata si alte sfaturi utile pentru soferi, oferite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Tot mai multi romani isi fac o asigurare de viata

Piata asigurarilor din Romania a fost caracterizata in 2005 de o relansare a asigurarilor de viata, cresterea reala fiind de doua ori mai mare decat cea a asigurarilor generale: 28,12% fata de 13,96%, se arata in raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Volumul de prime brute subscrise a atins, in premiera, echivalentul a circa 1,2 miliarde euro, depasind in acelasi timp chiar si nivelul prognozat de CSA. In termeni reali, volumul subscrierilor din activitatea de reasigurare, cumulat pentru asigurarile generale si asigurarile de viata, a crescut in 2005 cu 17%. Cele mai mari firme de asigurari dupa volumul primelor subscrise in 2005 sunt Allianz Tiriac, cu o cota de piata de 19,63%, urmata de Asirom-12,99%, Omniasig-9,54%, ING Asigurari de Viata-8,9%, Asiban-7,79%, BCR Asigurari-6,72%. La asigurari de viata, ING este lider detasat, cu o cota de piata de 37,85%, urmata, la mare distanta, de AIG Life cu 9,97%.

RCA-ul nu se va mai vinde din masini

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a interzis companiilor de asigurari sa mai vanda polite de asigurari de raspundere civila (RCA) pe strada, la taraba sau in masini.