Tag: indice

Ce este mai bine: schimbarea ROBOR cu IRCC sau refinantarea creditului cu dobanda fixa?

„Este o solutie buna trecerea de la ROBOR la IRCC in condtiile in care IRCC-ul are o altă perioadă de ajustare și este o medie ponderată care în trei luni de zile ajunge foarte aproape de media ROBOR-ului de la perioada la care ne raportăm? Oare solutia cea mai buna nu ar fi refinantarea cu dobanda fixa?”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

BVB lanseaza BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO

Bursa de Valori București lansează primul indice pentru piața AeRO, BET AeRO. Indicele pornește de la valoarea de 1.000 de puncte, se arata intr-un comunicat de presa, in care se adauga:

Capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața AeRO a depășit 15 miliarde de lei, o creștere de 57% față de anul trecut.
BVB lansează astăzi, 11 octombrie, și primii indici de tip randament total net, BET-TRN și BET-XT-TRN.

Cum a influentat dobanzile la credite noul indice IRCC

Aplicarea, de la 1 aprilie 2019, a noului Indice pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, la presiunile fostului grup extremist populist Dragnea-Valcov din cadrul partidului de guvernamant, PSD, nu a avut nicio influenta asupra dobanzilor la creditele populatiei.

CEC Bank reduce dobanda la credite, prin inlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC

Ca urmare a intrarii in vigoare, in data de 2 mai 2019, a prevederilor OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, CEC Bank a actualizat oferta de creditare prin introducerea noului indice IRCC (indice de referinta pentru creditele consumatorilor) in modul de calcul al dobanzilor aferente creditelor supuse prevederilor OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:

Cu cat scade rata la un credit Prima Casa dupa inlocuirea ROBOR cu noul indice de dobanda IRCC: 126 de lei lunar, adica aproape 10.000 de euro in 30 de ani

De astazi intra in vigoare legea care inlocuieste indicele ROBOR folosit la formarea dobanzii variabile la imprumuturile in lei, cu noul indice, denumit Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), calculat pe baza tranzactiilor interbancare efective, publicat astazi in premiera de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Indicele de dobanda ROBOR la 3 luni a revenit la nivelul dinaintea crizei politice

ROBOR la 3 luni, unul dintre indicii pietei dobanzilor de pe piata interbancara in functie de care bancile stabilesc nivelul dobanzilor pentru creditele acordate firmelor si creditele imobiliare pentru persoanelor fizice, inclusiv creditele Prima Casa, a revenit la nivelul de dinaintea crizei politice cauzate de numirea noului guvern, insa se mentine peste nivelul dinaintea alegerii presedintelui SUA, Donald Trump, in 8 noiembrie 2016, si a deciziei Fed din 14 decembrie 2016 de a majora dobanda de referinta pentru dolar.

Cu cat s-au scumpit creditele din cauza cresterii indicilor de dobanda ROBOR

Un credit imobiliar tip Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (225.000 de lei) avea la finalul lunii septembrie o dobanda de 2,69%, formata din ROBOR la 3 luni, care era 0,69%, plus marja maxima de 2% impusa prin lege bancilor.

ROBOR la 3 luni a crescut la 0,90%, revenind astfel la nivelul din ianuarie; cursul euro/leu a urcat la 4,5363 lei

ROBOR la 3 luni, indicele de dobanda calculat de BNR in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, inclusiv creditele imobiliare garantate de stat, prin programul Prima Casa, dar si finantarile pentru firme, a ajuns astazi la 0,90%, de la 0,85% la cat crescuse vineri si 0,81% la inceputul saptamanii trecute.

Ratele la creditele Prima Casa s-au ieftinit cu 165 de lei, datorita scaderii indicelui de dobanda ROBOR de la 3% la doar 1,3%

Indicele de dobanda pentru creditele in lei, ROBOR la termen de 3 luni, in functie de care bancile stabilesc costul creditelor acordate populatiei si firmelor, a scazut pe parcursul ultimului an cu aproximativ 2 puncte, de la 3,52% in ianuarie 2014 la 1,32% in martie 2015. Efectul asupra populatiei si firmelor care au credite in lei cu dobanzi variabile este destul de important, costul acestora reducandu-se substantial.

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY

 

Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY, sunt, in ordine, urmatoarele: