Tag: credite valuta

Curtea Europeana de Justitie a decis ca imprumuturile in CHF sau alte valute trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cursul istoric, cum cer avocatii, dar cu o conditie: ca bancile sa-si fi informat adecvat clientii

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca imprumuturile in valuta (franci elvetieni – CHF, euro sau alte monede straine) acordate de bancile romanesti trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cel istoric, din momentul in care au fost acordate, inainte de criza din 2008, dupa cum cer in instante unii avocati, printre care Gheorghe Piperea.

Creditele in valuta se pot schimba in lei, fara costuri suplimentare, doar cu un act aditional la contractul de credit

Clientii BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank pot sa-si schimbe si in prezent creditele din valuta in lei doar printr-un act aditional la contractul de credit, fara costuri suplimentare, cu aceeasi dobanda si fara reevaluarea garantiilor sau a bonitatii clientului, precizeaza Patronatul bancar, asociatia din care fac parte cele 6 banci care detin peste jumatate din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc.

Ungurii vor plati creditele in valuta la cursul oficial, nu la cel stabilit de banca. Bancile, obligate sa renunte la majorarea unilaterala de dobanzi si comisioane. Ar putea si romanii rambursa ratele la cursul BNR?

Parlamentul Ungariei a adoptat ieri o lege care permite celor care au credite in valuta sa-si achite ratele la cursul oficial al bancii nationale, nu la cursul de vanzare al bancii la care au creditul, care este mai mare, asa cum sunt obligati acum prin contractele de credit.

Curtea suprema din Ungaria a decis, in cazul Kasler vs. OTP Bank, ca ratele la creditul in valuta trebuie rambursate la cursul oficial al bancii nationale, nu la cursul de cumparare al bancii

 

Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, a decis, ieri, in cazul Kasler vs. OTP Bank, in favoarea clientului bancii, stabilind ca banca a practicat un curs de schimb incorect la rambursarea ratelor la un credit ipotecar in franci elvetieni, adica un curs de vanzare al bancii, mai mare decat cel de cumparare utilizat la acordarea creditului. Curtea a decis ca de acum inainte rata la credit sa se plateasca la cursul oficial al bancii nationale a Ungariei.

 

 

Ion si Vasile, la banca: unul a depus 1 euro, altul l-a imprumutat, la cursul de 3,5 lei. Ce se intampla peste o luna, cand euro ajunge la 4,5 lei, iar Vasile vrea sa-si plateasca rata la alt curs, cum a auzit el de la unguri

Problema achitarii ratelor la creditele in valuta la cursul la care a fost obtinut creditul, cum cere doctorul in drept si profesorul la Universitate Gheorghe Piperea, s-a dovedit extrem de dificil de explicat, pe intelesul tuturor, atat de reprezentantul bancherilor, Radu Ghetea, cat si de supraveghetorul lor, Mugur Isarescu. Fiecare a incercat, in propriul stil, sa limpezeasca situatiunea, dar primul a fost prea tehnicist, iar al doilea prea glumet. Ion si Vasile le explica problema, pe intelesul lor.

Modul in care sunt calculate ratele lunare la creditele in valuta poate fi considerata clauza abuziva si modificata de instantele de judecata, apreciaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis astazi o decizie potrivit careia instantele de judecata din Ungaria pot modifica prevederile contractuale ale contractele de credit in valuta, in cazul in care acestea contin clauze abuzive, precum cele referitoare la cursul de schimb care aplica pentru calcularea ratelor, precum si daca termenii contractului nu sunt exprimati intr-un limbaj simplu si inteligibil.