Tag: credite consum

Consiliul Concurentei, care ar trebui sa aiba primul cuvant la legea de plafonare a dobanzilor la credite, tace. De ce oare?

Se stie ca intr-o economie de piata preturile si dobanzile (pretul banilor) sunt rezultatul concurentei, adica a relatiei dintre oferta si cerere: cu cat oferta este mai mare, cu atat preturile mai mici, iar cand cererea creste, preturile se majoreaza.

Interventia statului pe piata libera, prin limitarea preturilor, asa cum intentioneaza acum, prin legea de plafonare a dobanzilor la credite (de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare si 18% la creditele de consum), ar fi justificata daca pe piata creditarii nu exista o concurenta reala, astfel incat dobanzile sunt exagerat de ridicate.

Creditele noi acordate de banci au atins un record istoric, peste nivelul din anii de euforie 2007 - 2008, dinaintea crizei

Volumul de credite noi in lei acordate de bancile romanesti a ajuns in luna octombrie un record istoric, de peste 6 miliarde lei, mai mult cele 5,2 miliarde lei cate se inregistrau in luna octombrie 2008, cu putin timp inainte de izbucnirea crizei, dar chiar si peste volumele din octombrie 2007, in plina euforie economica, cand imprumuturile noi se ridicau 5,9 miliarde lei.

Creditele pentru locuinte isi continua cresterea spectaculoasa, in ciuda legii privind darea in plata

Creditele pentru locuinte, stimulate de programul Prima Casa, isi continua cresterea spectaculoasa, cu mult peste nivelul altor tipuri de credite, precum cele de consum sau finantarile pentru firme, in contextul dezbaterilor furtunoase pe tema legii privind darea in plata.

Bancile au pierdut depozite de 2,5 miliarde lei in martie, din cauza dobanzilor mici, dar au crescut creditarea in lei cu 2,3%

 

Bancile romanesti au pierdut depozite in valoare de 2,485 miliarde lei in luna martie (-1,1%), fiind vorba de  una dintre cele mai abrupte scaderi din ultimul an, pe fondul diminuarii dobanzilor platite pentru economiile din conturi. Depozitele au ajuns astfel la un total de 214 miliarde lei, sub valoarea de la finalul anului trecut, dar raman cu 13,2 miliarde lei (+6,6%) mai ridicate fata de luna martie a anului trecut, arata datele publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).