Tag: avans

Programul Prima Casa in 2020: dobanzile la creditele acordate de banci, comparativ cu un credit imobiliar standard

Programul Prima Casa continua si in 2020, neschimbat fata de 2019, cu acelasi nivel de garantii, de doua miliarde lei, si in aceleasi conditii, dat fiind ca legea de modificare a acestuia si transformarea in Programul "O familie, o casa", initiata anul trecut de fostul guvern PSD, nu a mai fost votata de Parlament.

Creditele Prima Casa si-au pierdut din farmec: doar 77% din plafonul de garantare a fost epuizat, cu o luna inainte de finalul anului

Creditele pentru achizitia sau constructia primei locuinte de catre tinerii cu varsta de maxim 35 de ani garantate de stat prin programul Prima Casa par sa-si fi pierdut farmecul in acest an, in ciuda dobanzilor mici si a avansului de doar 5%, de trei ori mai mic decat cel pentru un credit standard.

Programul Prima Casa se schimba in O familie, o casa: va fi destinat doar celor cu salarii de maxim 4.500 lei sau 7.000 de lei la o familie cu copii

Ministerul Finantelor a anuntat ca va modifica Programul Prima Casa pentru acordarea de credite imobiliare garantate de stat, care vor putea fi obtinute doar de catre persoanele singure sau de familiile fara copii cu venituri lunare de maxim 4.000 de lei, iar in cazul familiilor cu unul sau mai multi copii, venitul maxim pe familie va fi de 7.000 de lei.

Programul Prima Casa a devenit periculos pentru stabilitatea financiara si trebuie modificat, avertizeaza CNSM

Programul Prima Casa a capatat o dimensiune sistemica, creditele garantate de stat in conditii mai avantajoase decat cele standard ajungand sa reprezinte aproape jumatate din totalul creditelor ipotecare, motiv pentru care a devenit periculos pentru stabilitatea financiara si trebuie modificat, avertizeaza Comitetul National pentru Stabilitate Macroprudentiala (CNSM), in raportul anual din 2018.

Programul Prima Casa 2019 a fost lansat, bancile pot acorda credite ipotecare cu avans de 5% si dobanda de 5,28%

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului Prima Casă 2019, intr-o forma nemodificata fata de anul trecut, valoarea garantiilor ridicandu-se la 2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile pot acorda credite ipotecare in valoare de 4 miliarde lei, dat fiind ca garantia statului reprezinta jumatate din valoarea unui credit.

Bancile ar vrea sa scape de programul Prima Casa, dar inca nu au alternative viabile

Bancile ar vrea sa scape de creditele ipotecare garantate de stat prin programul Prima Casa, care au o dobanda limitata la 2% plus ROBOR si un avans de doar 5%, in contextul cresterii cererii de credite pentru casa din partea romanilor, insa nu vin cu alternative de creditare suficient de atractive pentru ca presiunea pe programul guvernamental sa scada.

FNGCIMM nu mai face fata solicitarilor de garantare a creditelor Prima Casa

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta ca nu mai face fata numarului record de cereri venite de la banci pentru garantarea creditelor Prima Casa, dupa ce in primele trei luni ale anului aprobarea de noi dosare de credit a stagnat, intrucat plafonul de garantii pentru acest an, in valoare de 2,5 milarde lei, a fost repartizat abia la finalul lunii martie.

CEC Bank devine banca nr.7 cu avans de 15% la creditele ipotecare

CEC Bank devine a saptea banca dispusa sa accepte un avans de 15%, nivelul anterior adoptarii legii privind darea in plata, pentru acordarea de credite ipotecare in lei. Pana acum, avansul cerut de banca a fost de 30% din valoarea locuintei cumparata cu banii din imprumut.

Sase banci au revenit cu avansul la creditele ipotecare la nivelul anterior legii privind darea in plata, de 15% din valoarea locuintei; in unele cazuri avansul scade chiar la 0

Un numar de sase banci au scazut avansul la creditele pentru locuinte la nivelul dinaintea adoptarii legii privind darea in plata, care a determinat toate bancile sa majoreze aportul minim impus clientilor de la 15% la 35% sau chiar mai mult din valoarea locuintei.

Bancile au majorat doar avansul la creditele ipotecare, nu si dobanzile, cum estima BNR, din cauza legii privind darea in plata

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, estima inaintea adoptarii legii privind darea in plata ca din cauza acesteia bancile vor restrictiona de trei ori creditele ipotecare: vor creste avansul la cel putin 35%, vor majora dobanzile cu 1,5 puncte si vor reduce perioada de creditare cu 10 ani.