Tag: aplicare

Cine si cum poate face amanarea ratelor la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020

Va prezentam mai jos procedura pentru amanarea ratelor la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020, sub forma de intrebari si raspunsuri utile.

La "Comentarii" puteti sa puneti si alte intrebari daca aveti nelamuriri sau daca aveti nevoie de ajutor pentru amanararea ratelor.

1. Cine poate beneficia de amanarea ratelor?

Exemplu de calcul al aplicarii noilor norme BNR privind gradul de indatorare la credite

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca la 40% gradul maxim de indatorare (ponderea ratei din salariu) la creditele in lei si 20% la cele in valuta, de la 47% cat este in prezent la creditele ipotecare si 45% la cele de consum, pentru a preveni supraindatorarea populatiei, o masura care ar putea determina, in schimb, o scadere a volumelor de noi credite, intr-o perioada de decelerare a cresterii economice.

Legea insolventei persoanelor fizice trebuie modificata inainte de a se putea aplica, la trei ani de la adoptare

Legea 151 din 2015 privind insolventa persoanelor fizice, initiata de deputata PSD, Ana Birchall, este atat de greu de aplicat incat nici dupa trei ani de la adoptare autoritatile nu reusesc sa o puna in practica, ba mai mult, trebuie modificata si completata.

Legea insolventei persoanelor fizice a fost amanata din nou, pana in 1 august 2017, dupa ce Guvernul nu a reusit timp de un an intreg sa o puna in aplicare

Guvernul anunta ca a aprobat prorogarea (amanarea) până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Legea privind darea in plata, in vigoare din 13 mai 2016

Legea Piperea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, singura de acest fel din Europa, a fost promulgata astazi de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare dupa 15 zile, adica din 13 mai.

Ce prevede legea darii in plata: oricine are un credit ipotecar, nu doar cei care au restante, poate scapa de datorii daca cedeaza casa bancii, IFN-ului sau recuperatorului de creante

Legea darii in plata a caselor ipotecate, cu un puternic iz populist, scrisa de primul dusman al bancilor, avocatul Gheorghe Piperea, si sustinuta de un numeros grup de parlamentari (140 de deputati si senatori, cu precadere din PNL), ofera oricarui detinator de credit imobiliar, chiar daca poate sau nu sa-si achite ratele, posibilitatea de a ceda imobilul ipotecat bancii, IFN-ului sau recuperatorului de credite si astfel scapa de toate datoriile.

Electorata, programul de reducere a ratelor la credite, se aplica din 1 iulie

 

Electorata, programul de injumatatire pe o perioada de doi ani a ratelor la credite, se va aplica din 1 iulie, a declarat astazi premierul Victor Ponta. Clientii bancilor care vor aplica la acest program vor beneficia, dupa doi ani, adica cel mai devreme din iulie 2016, de un credit fiscal, respectiv de o reducere a impozitului pe profit, bani cu care sa-si achite diferenta de rata la credit.