Zilnic romanii fac plati cu cardul de 62 de euro la magazinele din strainatate, de 3 ori mai mult decat in 2008

Numarul platilor cu cardul in strainatate este in crestere puternica de la an la an, daca ne uitam ca in primele trei luni ale anului 2008 au fost efectuate doar 1,29 milioane de plati cu cardul in strainatate, asadar de cinci ori mai putine decat in prezent.

Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agretate ale BNR.

In primele trei luni ale acestui an, romanii au facut 5,4 milioane de plati cu cardul la POS-urile magazinelor din strainatate, cu 1,25 milioane mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR (vezi graficul).

Asta inseamna ca in stainatate romanii fac 60.000 de plati cu cardul in fiecare zi sau 2.500 de plati in fiecare ora, adica 41 de tranzactii in fiecare minut.

Numarul platilor cu cardul in strainatate este in crestere puternica de la an la an, daca ne uitam ca in primele trei luni ale anului 2008 au fost efectuate doar 1,29 milioane de plati cu cardul in strainatate, asadar de cinci ori mai putine decat in prezent.

Si valoarea platilor in strainatate cu cardul creste spectaculos de la an la an: in primele trei luni din 2014 volumul platilor cu cardul s-a ridicat la 1,5 miliarde lei, ceea ce inseamna 16,6 milioane lei in fiecare zi, 694 lei in fiecare ora sau 11,5 lei in fiecare minut.

Asadar, romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro.

In primele 3 luni din 2008, valoarea cumparaturilor cu cardul in strainatate se ridica la doar o jumatate de miliard de lei, de trei ori mai putin decat in prezent.

In ceea ce priveste retragerile de bani de la ATM-urile din strainatate, atat numarul tranzactiilor cat si valoarea acestora raman la niveluri mult mai mici decat platile la POS-uri: doar putin peste 700.000 de retrageri in valoare de 500 de milioane de lei in primul trimestru din acest an, cam de 6 ori mai putine decat platile cu cardul in magazine.

Se poate spune, asadar, ca in ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului.

Vezi aici care sunt cele mai importante trei avantaje ale platilor cu cardul in strainatate


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu