Volksbank are cea mai apetisanta dobinda la creditul ipotecar

Dobinda la creditele ipotecare, dubla fata de Europa si SUA



Chiar daca Volksbank are o dobinda de 8% in Euro la creditul ipotecar, media dobinzii celorlalte banci romanesti la acest produs este undeva in jur de 9%. Mica sau mare ? Greu de spus. Putem doar sa o comparam cu datele oferite de European Central Bank privind dobinda practicata de bancile europene pentru creditele ipotecare cu termen de peste 10 ani, care era in iulie de 4,69%. In ceea ce priveste Statele Unite, dobinda la creditele ipotecare este undeva la 5 procente si ceva. In concluzie, se pare ca bancile romanesti practica o dobinda dubla la creditele in valuta, in comparatie cu statele dezvoltate.



La pupitrul Bancii Transilvania



Dupa vizita la ghiseele BCR, BRD, Raiffeisen, ING si Unicredit, a venit rindul sucursalei Victoria a Bancii Transilvania, situata deasupra pasajului Victoria, linga Citibank. Spre deosebire de aceasta din urma, o cladire cu geamuri fumurii si scari inalte, Banca Transilvania dispune de un spatiu mai mic dar primitor, cu geamuri transparente, pline de afise care promoveaza produsele bancii. In interiorul bancii, intr-o parte sunt situate trei ghisee de plati iar in cealalta tot atitea pupitre inalte, la care primesti, in picioare, consiliere privind serviciile bancii. Cam ciudat si cel putin disconfortabil, pentru clienti, acest tip de ghisee, mai ales ca la toate celelate banci mentionate mai sus, ghiseele de consiliere sunt sub forma unor birouri la care clientii se pot aseza in timp ce asculta sfaturile consilierilor bancari. In schimb, cei de la Transilvania s-au gindit sa ofere fotolii pentru clientii care asteapta rindul la pupitru. In privinta atitudinii baiatului de ghiseul-pupitru (doar la ING am mai intilnit barbati, restul numai fete), am constatat aceeasi blazare intilnita anterior, care ce mi-a dat senzatia ca nu sunt decit unul dintre alti zeci de insi care s-au perindat in acea zi pe la respectivul pupitru si de care functionarul abia asteapta sa scape. Ca si cum pe el, care statea la birou, si nu pe mine m-ar fi durut picioarele.



Dezavantajele creditului imobiliar si ipotecar de la Bancii Transilvania



Dupa o prezentare generala a creditului ipotecar si imobiliar al Bancii Transilvania, baiatul de la pupitru s-a oprit, asteptind parca sa-l intreb mai bine despre meciul de aseara. Dar cum echipele romanesti de fotbal sunt cel putin la fel de slabe ca serviciile bancare, am preferat sa pun eu intrebari. De exemplu, care este avantajul creditelor imobiliare si ipotecare oferite de Banca Transilvania. Raspuns neconvingator : noi nu percepem comision de rambursare anticipata si comision de gestiune de credit. Avantaje care nici nu mai conteaza daca ne gindim ca Banca Transilvania are cea mai mare dobinda dintre bancile vizitate pina acum : 10% in Euro pentru creditul imobiliar, pe o perioada maxima de doar 10 ani si 11% pentru cel ipotecar, pe o perioada maxima de 15 ani. In comparatie, trebuie sa mentionam ca toate celelalte banci ofera credite imobiliare pe o perioada de 20 sau 25 de ani, la dobinzi intre 8% (Volksbank) si maxim 9,5% (UniCredit).



Cititi oferta integrala a creditului imobiliar si ipotecar al Bancii Transilvania, precum si alte detalii despre respectivele credite, in sectiunile Credite ipotecare si Credite Imobiliare din Ghiseul Bancar.



La Volksbank m-au pus la studiu



Am parasit, asadar, dezamagit biroul Bancii Transilvania si am urcat pe Soseaua Stefan Cel Mare, in cautarea altei banci. Am gasit-o dupa o bucata buna de mers, dupa intersectia cu Dacia : un minuscul birou Volksbank, asezat chiar linga o sucursala mult mai generoasa si aratoasa UniCredit. Norocul nu mi-a suris nici de data aceasta. Nici n-am intrat bine si s-a declansat- din senin, spun functionarii de acolo-alarma. « Ce-a fost ? Ce s-a intimplat ? Un paznic constata ca de vina e ceva la o casa (de incasat) si scoate o agrafa pe care sa o bage in vreun orificiu al respectivei case. Stiau ei schema, dar de data asta, culmea, n-a mers. Asa ca a trebuit sa coboare un baiat mai dezghetat de la etaj, sa introduca un cod in computerul alarmei pentru a o dezactiva. « Ne scuzati, dar vedeti ce se intimpla pe aici », a bolborosit fata din spatele unui desk care m-a-ntrebat ce vreau. Mi-a dat apoi o foaie cu prezentarea creditului ipotecar si mi-a spus ca mai discutam dupa ce o citesc. Neavind incotro, am stat, si de data asta, in picioare la desk (un fel de pupitru mai lung, la care incap vreo trei scaune) cu foaia in fata si cu coada ochiului la o masa rotunda cu scaunele goale, insa invitatia nu a venit. Asa ca dupa citeva minute bune, am indraznit sa pun si niste intrebari de lamurire, iar functionara a avut initiativa de a-mi calcula rata si suma maxima pe care o pot obtine in conditiile prezentate si altor banci (vezi articolele din sectiunea Pulsul la Ghiseu).



Creditul imobiliar, un lux pentru multa lume



Am constatat ca Volksbank are cea mai buna dobinda de pe piata (8% in Euro), si asta in conditiile in care ofera cea mai lunga perioada de creditare, de 25 de ani. Functionara bancii a incercat sa ma convinga si de faptul ca banca are cele mai mici comisioane, lucru destul de greu de calculat, intrucit respectivele comisionare sunt destul de asemanatoare la toate bancile, cu diferente nesemnificative. In orice caz, o persoana cu venituri nete de 18 milioane lei pe familie (formata din trei membri) ar putea sa obtina de la Volksbank un credit ipotecar in valoare de 19.700 de Euro, pe o perioada de 25 de ani si cu dobinda de 8%, pentru care trebuie sa plateasca o rata lunara de 152 de euro. In afara de avansul de 25% din valoarea imobilului. Banca solicita insa, in aceste conditii (cind venitul pe membru de familie este sub 200 de euro) si un girant care trebuie sa aibe un venit net de 18 milioane pe luna. Cu alte cuvinte, chiar daca avem cea mai mica dobinda de pe piata si cea mai lunga perioada de creditare, pentru a contracta un credit ipotecar ai nevoie de venituri de cel putin 600 de euro pe familie. Iar daca ne gindim ca salariul mediu pe economie este undeva in jur de 200 de euro, atunci putem spune ca un credit ipotecar este inca un lux pentru multi romani.



Oferta detaliata a creditului ipotecar de la Volksbank o gasiti in sectiunea Credite ipotecare.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu