Viramentele catre fondurile de pensii private: 33,16 milioane euro

Astăzi, 19 martie 2010, conturile fondurilor de pensii administrate privat vor fi alimentate cu contribuții reprezentând 2,5% din veniturile brute realizate de participanții la sistemul de pensii private - Pilon II.(1) Viramentele efectuate către fondurile de pensii administrate privat însumează 135, 28 milioane lei (33,16 milioane euro), anunta Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Astfel, toți angajații care dețin calitatea de participant la sistemul de pensii administrate privat și pentru care se virează contribuții de asigurări sociale, vor beneficia de contribuții la pensia privată, majorate cu 0,5 puncte procentuale, evidențiate in conturile individuale, proprietate personală, din cadrul fiecărui fond de pensii în parte. Aceste viramente corespund veniturilor realizate în luna de referință ianuarie 2010.

Pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii și pentru a combate fenomenul tot mai accentuat de îmbătrânire a populației, în vederea creșterii calității vieții viitorilor pensionari, la un nivel mai apropiat de cel din perioada activă, este necesară continuarea reformei prin creșterea contribuțiilor an de an, conform prevederilor legale în vigoare, astfel încât, în 2016, să se ajungă la o cotă de contribuție de 6%, alocată fondurilor de pensii administrate privat.

Fondurile de pensii private au nevoie de un volum adecvat de active pentru a putea opera în condiții de eficiență și siguranță, pe termen lung, pentru cei aproape 5 milioane de participanți.(2)

“Sistemul de pensii private urmărește, mai întâi de toate, asigurarea unui trai decent pentru viitorii pensionari. Mai mult, fondurile de pensii private își pot asuma un rol suplimentar în societate, sub forma contribuțiilor aduse la dezvoltarea economiei prin investiții majore, odată cu acumularea unui volum suficient al activelor, în condițiile creșterii volumului contribuțiilor și a investirii profitabile a acestora.”, susține Mircea Oancea, Președintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Reamintim: Contribuția la un fond de pensii private nu instituie obligații financiare suplimentare pentru participanți, întrucât se constituie dintr-o parte a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de fiecare participant la sistemul public de pensii.

(1) Conform Art. 43, alin.(3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „în termen de 8 ani de la începerea colectării, cota de contribuție se majorează la 6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”. Conform Normei nr. 11/2008, modificată: “lunar, până cel târziu la data de 20 a lunii următoare celei în care au fost depuse declarațiile nominale, CNPAS virează, pentru fiecare fond de pensii, de la bugetul asigurărilor sociale de stat suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii.”

(2) Potrivit recomandărilor experților Fondului Monetar Internațional (FMI) exprimate în cadrul raportului oficial "Romania - Financial Sector Stability Assessment", nivelul contribuțiilor virate către fondurile de pensii administrate privat trebuie să crească în conformitate cu calendarul inițial de contribuții.

Alte stiri

1 comentarii

Florin Onutu
25 Mar 2010

ESTE ADEVARAT! De la 1 iulie se va aplica �Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor� Vrei sa castigi MULTI bani de pe urma acestei reforme? Vrei sa participi si tu, sa fii agent/broker de asigurari!? Daca esti interesat trimite un mail la adresa florin.info@yahoo.com si vei fi contactat imediat. Nu rata aceasta sansa de a-ti imbunatati substantial veniturile. Astept mail-ul tau.

Posteaza un comentariu