Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, i-a facut fiicei cont de economii

Comparativ cu un depozit clasic la termen, dobanda la contul de economii pentru copii este cu o jumatate de punct mai mare

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a deschis in acest an pe numele fetei sale un cont de economii in valoare de 40.000 de lei la Banca Transilvania, banca de la care el si-a facut credit ipotecar in urma cu doi ani, in valoare de aproape 600.000 de lei, pe o perioada de patru ani, pentru a-si face o casa de 132 mp in satul Pipera, orasul Voluntari, judetul Ilfov.

Voinea a mai primit un imprumut de 110.000 de euro in 2013, de la Maria Voinea, dar pe de alta parte, la randu sau si-a imprumutat sotia cu 100.000 de lei.

Voinea primeste de la BNR un salariu anual de 780.000 de lei (65.000 de lei/14.000 de euro lunar), cu care va reusi fara probleme sa-si achite imprumuturile in scurt timp iar apoi sa inceapa sa economiseasca. De exemplu, petru creditul ipotecar, el plateste o rata de aproximativ 14.000 de lei lunar, adica 170.000 de lei anual, reprezentand in jur de 20% din venitul anual incasat de la BNR.

A inceput deja cu contul de economii pentru fiica. Sa vedem insa daca viceguvernatorul BNR a ales Kid Cont de la Banca Transilvania pentru ca acolo are si el credit si cont sau daca a sondat piata si a constatat ca banca din Cluj are cea mai buna oferta.

Kid Cont de la Banca Transilvania este un cont de economii in lei sau euro, fara comision de administrare si o dobanda de 1,75% pe an la lei si 0,75% pe an la euro, la termen de un an.

Comparativ cu un depozit clasic la termen, dobanda la contul de economii pentru copii este cu o jumatate de punct mai mare la lei (la depozitul la termen de 12 luni BT plateste o dobanda de 1,25%) si cu 0,20 puncte mai mare in cazul contului de economii in euro (pentru un depozit la termen de 12 luni in euro, dobanda este 0,55% pe an).

Suma minima ce trebuie depusa este 500 lei sau 120 de euro.

Banca mai ofera o facilitate: daca nu faci retrageri pe parcursul anului si depui cel putin 500 lei/ 120 euro, beneficiezi de un bonus egal cu valoarea a 1/12 din valoarea ultimei dobanzi nete platite, fara a depasi limita de 600 lei, in contul depozitului, la data aniversarii

BRD are si ea un cont de economii pentru copii, denumit Atustart, cu o suma minima de 300 lei sau 100 euro/dolari. O facilitate este aceea ca incasarile in cont sunt gratuite, insa comisionul lunar de administrare este echivalentul a 0,8 euro.

Dobanzile la Atustart sunt 0,50% pe an la lei (cu capitalizarea dobanzii trimestrial), asadar mult mai mica decat la BT, 0,25% la euro si 0,50% la dolari.

La randul sau, Unicredit ofera contul de economii pentru copii, denumit Junior, fara comision de administrare, pentru care suma minima in cont trebuie sa fie de 300 de lei sau 100 de euro/dolari.

Unicredit plateste o dobanda de 1,30% pe an la lei si 0,30% pe an la euro si dolari, mai mare decat la BRD dar mai mica decat la BT.

CEC Bank ofera si ea un depozit pentru copii, cu o valoare de 500 lei/200 euro la constituire iar pentru depunerile ulterioare suma minima fiind de 100 lei/50 de euro.

Termenul depozitului este de 12 luni, iar dobanda se capitalizeaza anual, adica se adauga la soldul depozitului.

Dobanda oferita este de 1,25% la lei si 0,30% la euro.

Contul de economii pentru copii oferit de ING Bank este gratis, fara niciun comision de administrare, nici pentru cont nici pentru cardul atasat, inclusiv pentru retragerile de bani de la bancomate.

Nu exista nici suma minima pentru deschiderea sau mentinerea contului.

Dobanda platita de ING este de 0,7% pe an, la care se adauga un bonus de 1% pe an trimestrial, insa doar pentru sumele nou depuse, banca stimuland astfel economisirea constanta.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR oferta completa a bancilor romanesti la conturilor pentru copii


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu