Unele banci ne dau si credit imobiliar si bani de avans sau cheltuieli

"Abia asteptam sa intrati in familia noastra!" mi-a spus la despartire cu zambetul pe buze consilierul de la Finansbank. Asta m-a pus un pic pe ganduri…de cate ori nu am asteptat oare in fata unui ghiseu bancar pentru a plati o rata sau pentru a schimba bani si cand in sfarsit am ajuns in fata doamnei de dupa geam am fost intampinati de o privire rece si de un "da" sec?

Se pare ca la Finansbank se intampla altceva. Astfel, stand fata in fata cu tanarul calm si pregatit sa-mi raspunda la toate intrebarile am reusit sa deslusesc ce inseamna defapt acest "cel mai avantajos credit de pe piata", cu sloganul: “Cumpara, construieste sau renoveaza-ti casa + imprumut pentru acoperirea costurilor”. Creditul imobiliar All Inclusive de la Finansbank este acum oferit in conditii mai avantajoase.

Acest credit imobiliar este defapt vechiul credit „All Inclusive” cu noutatea ca imprumutul se poate obtine acum si in euro iar dobanda pentru imprumutul in lei a scazut de la 7,9% la 7,5% pentru primii doi ani.

In primul rand am aflat ca pentru a putea obtine un astfel de credit trebuie sa am intre 18 si 65 ani, un an vechime pe cartea de munca si obligatoriu 3 luni vechime la locul actual de munca. Creditul se poate obtine pe o perioda cuprinsa intre 10 si 30 de ani. Procentul maxim admis din venit al ratei lunare este de 35.0 %.

Este necesar un avans de 25% din valoarea creditului, avans pentru care se poate face dovada fie depunandu-l intr-un cont la Finansbank sau, dupa cum m-a sfatuit consilierul, platindu-l direct vanzatorului printr-un act notarial "pentru a scapa de comisioanele bancare".

De ce este necesar acest avans?

Pentru a aproba acest tip de credit, BNR a pus drept conditie tuturor bancilor existenta acestui avans de 25%. Deci BNR-ul este de vina!

Pentru a veni in sprijinul clientilor sai, Finansbank acorda si un imprumut de 20% din valoarea creditului pentru “extra-cheltuieli”(comisioanele agentiei imobiliare, plata notarului, comisioane bancare, evaluarea imobilului, achizitionarea mobilierului sau chiar rambursarea banilor de avans luati probabil de la altcineva).

De ce este cel mai avantajos credit

Si acum gasim si raspunsul la intrebarea “de ce este cel mai avantajos credit de pe piata?”
Consilierul mi-a vandut un pont: in cazul in care nu dispun de acest avans de 25% il pot imprumuta de la altcineva, fac dovada existentei lui, iar dupa ce mi se acorda creditul pot restitui linistita suma imprumutata.

Este un imprumut imobiliar pe care numai Finansbank il ofera in momentul actual pe piata din Romania, deci un avantaj considerabil pentru cei care au nevoie si de o suma suplimentara de bani fie pentru plata avansului fie pentru plata altor cheltuieli.
Este adevarat, alte banci sunt dispuse sa ne mai ofere, in afara de creditul imobiliar, un al doilea credit de nevoi personale, pentru achitarea avansului, insa in acest caz valoarea creditului pentru casa va fi mai mica, pentru ca la gradul de indatorare se va pune si rata celui de-al doilea credit, iar suma ratelor nu pot depasi 40% din venituri.

Ce sume de bani putem imprumuta

In cazul noului credit imobiliar de la Finansbank, valoarea minima pe care o putem obtine este de 5000€ iar cea maxima 250 000€. Creditul poate fi obtinut atat in lei cat si in euro. In momentul in care am intrebat cum ar fi mai avantajos mi s-a raspuns ca ma pot ghida in functie de moneda in care platesc imobilul pentru a evita comisioanele de schimb valutar. Pentru creditul in lei se aplica o dobanda fixa de 6.5% pentru primul an iar pentru euro dobanda este de 7,5% fixa pentru primii doi ani, aceasta urmand a fi recalculata (in ambele cazuri) in functie de piata printr-o formula simpla : Euribor +5,25%.

Pentru un credit de 45 000€ pe o perioada de 30 de ani cu un avans de 15000€ am nevoie de un venit lunar net pe familie de 820€ (2900RON) urmand sa platesc o rata lunara de 287€. De mentionat este faptul ca ratele lunare sunt egale. Vestea buna este ca daca nu dispun de acest venit si nici nu sunt casatorita sunt acceptati in calitate de codebitori rudele de gradul intai.

Documentele necesare sunt: o copie dupa cartea de munca, adeverinta de salariu tip Finansbank si cartea de identitate (aceleasi acte trebuie aduse si de catre codebitori).
Daca dosarul trece etapa de preaprobare mergem la pasul urmator : atasarea la dosar a actelor imobilului si evaluarea acestuia, evaluare pentru care trebuie sa scot din buzunar intre 100-200€, in functie de imobil.

Costuri suplimentare

Analiza dosarului ma costa 10€ iar "perioada de obtinere a creditului nu dureaza mai mult de doua saptamani" ma asigura zambitor consilierul desi stim ca depinde si de evaluator. Vazand ca sunt cam suspicioasa in ceea ce priveste timpul de acordare a creditului atat de scurt consilierul ma linisteste spunandu-mi ca Finansbank asigura si evaluator tocmai pentru ca totul sa se desfasoare cat mai repede iar eu sa intru in posesia locuintei mele cat mai usor. In privirea lui citesc dictonul : “cea mai buna reclama este un client multumit”!

Pentru acordarea creditului mai trebuie sa platesc un comision de 2% din imprumut insa este inclusa aici si taxa de inregistrare in arhiva electronica(deci am scapat de plata inca unui comision!)

O alta veste buna este faptul ca asigurarea de locuinta si cea de viata nu trebuie sa fie facute obligatoriu prin Finansbank ci pot apela la orice alta companie de asigurari (cu o singura conditie: sa fie agreata de Finansbank).

In cazul in care dupa o perioada ma hotarasc sa achit suma integrala mi se percepe un comision de rambursare de 2% in cazul in care vreau sa fac aceasta plata in primii cinci ani. Dupa acesti 5 ani banca nu mai percepe niciun comision pentru plata anticipata.

Cum platim?

Daca tot dispunem acum de posibilitatea platirii facturilor on-line, o metoda mult mai comoda si mai eficienta am intrebat daca se poate plati in acest mod si in cazul ratelor la Finansbank. Mi s-a raspuns ca nu este posibil si ca plata se face lunar la orice sucursala Finansbank de catre titular sau orice alta persoana fie cu buletinul solicitantului, tabelul de esalonare al ratelor sau doar cu numarul contractului de credit.
Deci o bila neagra avand in vedere timpul pierdut!

Sau poate ca fiind o "familie" care se respecta, vizitele lunare sunt obligatorii. Iar daca uitam cumva sa trecem pe la „matusa” Finansbank sa fim siguri ca vom avea parte si de ceva penalizari. Ramanem si fara prajitura preferata si mai trebuie sa ii platim 3 % pe zi.

Oana BALAN

Alte stiri

1 comentarii

Galani monica
3 Apr 2008

Care e venitul lunar de care am nevoie pentru a obtine un credit de 100.000 euro pentru achizitionarea unui apartament?Care oferta bancara din cele actuale poate fi mai avantajoasa la un imprumut pe 30 de ani?Si inca o intrebare care e varsta maxima pe care o poate avea codebitorul?astept un raspuns mai detaliat.Multumesc anticipat,Monica.

Posteaza un comentariu